ΧΑ: Συνέχεια στην άνοδο με αίσθημα ψυχραιμίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Συνέχεια στην άνοδο με αίσθημα ψυχραιμίας
Τα βαριά χαρτιά και το δίδυμο ΠΕΙΡ-ΑΛΦΑ οδήγησαν το ΧΑ σε ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Παρά το αρχικό μούδιασμα από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, οι αγορές και το ΧΑ αφομοίωσαν αρκετά γρήγορα τα νέα δεδομένα και κινήθηκαν υψηλότερα.

Ενώ ο νικητής έφερε τα «πάνω κάτω», το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο χωρίς ωστόσο τους ίδιους πρωταγωνιστές: ένα διασπασμένο κοινοβούλιο τριών αντίπαλων κομμάτων με πολύ διαφορετικές πλατφόρμες και χωρίς παράδοση συνεργασίας - και, σύμφωνα με τους όρους του Συντάγματος της Γαλλίας, χωρίς να επιτρέπονται νέες εκλογές για ένα χρόνο. Συνεπώς, η νευρικότητα και η υψηλή μεταβλητότητα κυριάρχησαν λόγω της επικράτησης Μελανσόν που στρέσαρε τις αγορές, αλλά ο ρόλος κλειδί που αποκτά ο Μακρόν περιορίζοντας τις όποιες βλέψεις του πρώτου για ένα μεγάλο δημοσιονομικό άνοιγμα, φαίνεται να καθησυχάζει προς ώρας τις αγορές.

Με τη Wall Street να συνεχίζει σε ρυθμούς ρεκόρ ανοίγοντας μάλιστα το δρόμο για άκρως υψηλότερα επίπεδα, ευρωαγορές και ΧΑ παίρνουν ρεύμα και δύναμη προσπαθώντας να ακολουθήσουν.

Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «μία δυνατή ανοδική εβδομάδα με αγοραστικά ημερήσια σήματα σε όλους του κλαδικούς δείκτες με την δικαιολογία πανευρωπαικά ότι ο φόβος για την Γαλλία απομακρύνθηκε. Τα αποτελέσματα του Β’ γύρου θα αφήσουν πίσω και τις πολιτικές ανησυχίες και πλέον οι αγορές θα επανέλθουν στην κανονικότητα των επιδόσεων των εταιριών».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να φαίνεται ότι έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο upside μαζί με την μεσαία κεφαλαιοποίηση που έχει μείνει αισθητά πίσω το τελευταίο διάστημα. Το μεγαλύτερο μέρος των μερισμάτων που μπορεί να έχει στοιχίσει μέχρι τώρα ακόμα και 25 μονάδες στον ΓΔ φαίνεται να μην προβληματίζει. Ο ΟΤΕ έκανε την διαφορά μιας και μέσα σε 3 συνεδριάσεις μάζεψε πίσω το μεγαλύτερο μέρος από το κομμένο μέρισμα.

Η Αμερική συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις περιμένοντας εναγωνίως τον πληθωρισμό μιας και είναι αυτός που θα κρίνει την πορεία των επιτοκίων που ακόμα δεν έχει ανοίξει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οι αναβαθμίσεις και οι αλλαγές στόχων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό συνεχίζονται ενώ φαίνεται ότι κλείνει και το τελευταίο τραπεζικό αγκάθι που λέγεται τράπεζα Αττικής».

«Η αγορά μας έδειξε ότι έχει αντοχές και οι όποιοι πωλητές ανά περιόδου απορροφούνται εύκολα από νέους αγοραστές. Το μόνο της σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει αν βρεθούν τρόποι να καλυτερεύσει είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Η πολύ ρηχή αγορά από την άλλη και μάλιστα χωρίς σοβαρούς μακροπρόθεσμους πωλητές μπορεί να μας δώσει κινήσεις ειδικά ανοδικές που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να φανταστούμε. Να το πούμε απλά το manipulation σε μία αγορά με story και χωρίς βάθος είναι πολύ εύκολο και στο μέλλον θα δούμε τις αντίθετες καταστάσεις από αυτές που βιώσαμε την περίοδο 2010-2015».

Με αγοραστικό σήμα και άλλον αέρα πλέον ο ΓΔ με το στοπ μας να είναι το 1.400. Το 1.430 γίνεται κύρια κοντινή στήριξη με το 1.457 και 1.464 κοντινές αντιστάσεις και το 1.500 κύρια αντίσταση.

Στα διάφορα νέα της εγχώριας αγοράς η AXIA προχώρησε σε αύξηση της τιμής στόχου για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και διατηρώντας σύσταση αγοράς, λαμβάνοντας υπόψιν το deal για την πώληση της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τον τελευταίο χρόνο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό, αλλά και για το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου στην Ευρώπη (ΒΟΑΚ) ενώ ανακοίνωσε την πώληση του ποσοστού συμμετοχής της (36,6%) στην θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για 900 εκατ. (πάνω από 50% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης). Την ίδια στιγμή ο κατασκευαστικός βραχίονας αύξησε την λειτουργική του κερδοφορία κατά 70% φτάνοντας τα 137 εκατ. ευρώ, ενώ ο τομέας θερμικής ενέργειας (ΗΡΩΝ) επέστρεψε στην μητρική εταιρεία μόνο μέσα στο 2023, 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, συμφωνία ΤΧΣ και Thrivest για τους όρους συγχώνευσης με την Παγκρήτια και κεφαλαιακή ενίσχυση ανακοίνωσε η Αttica Bank, επιβεβαιώνοντας ότι δόθηκε παράταση από την ΤτΕ για την ολοκλήρωση των σχετικών εσωτερικών διαδικασιών.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, παρά την πρώτη ψυχρολουσία επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι που τράβηξαν την περιορισμένη προσφορά που βγήκε στο πρώτο ημίωρο και εν συνεχεία αναζητώντας επιπλέον κομμάτια οδηγήσαν την αγορά υψηλότερα. Μάλιστα τα μεγάλα πακέτα σε Πειραιώς κυρίως οδήγησαν υψηλότερα το τζίρο που ξεπέρασε τα 113 εκατ.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,72% σε υψηλό ημέρας στις 1.450,92 μονάδες, με πολλές μετοχές στις δημοπρασίες επίσης να καταγράφουν ενδοσυνεδριακό υψηλό και άλλες να μαζεύουν επιθετικά τις απώλειες (βλ. ΕΥΡΩΒ). Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,66% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,4% στις 1.282,48 μονάδες.

Πειραιώς και Alpha ηγήθηκαν στις τράπεζες με την πρώτη να ενισχύεται κατά 1,69% στα 3,722 ευρώ και τζίρο που ξεπέρασε τα 18,9 εκατ. Κατά 1,5% υψηλότερα κινήθηκε η Alpha Bank φτάνοντας τα 1,6575 ευρώ. Κέρδη 1,53% και για την Optima. Από την άλλη, κατά 0,55% υποχώρησε η ΕΤΕ στα 8,02 ευρώ και κατά -0,28% η Eurobank στα 2,126 ευρώ.

Εκτόξευση στις δημοπρασίες για την Titan στο 3,81% και τα 29,95 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 1,92%, τα ΕΛΠΕ στο 1,79%, τη ΜΟΗ στο 1,56% και τη ΔΕΗ στο 1,15%.

Επίσης κέρδη άνω του 1% για ΕΕΕ (32,48 ευρώ), ΜΠΕΛΑ (1,85%, 27,50 ευρώ) και Autohellas (1,02% 11,92 ευρώ). Κέρδη 0,96% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν Ελλάκτωρ, Lamda, ΕΥΔΑΠ.

Κατοχύρωση κερδών σε Cenergy, Metlen και πτώση 1,79% σε ΤΕΝΕΡΓ λόγω αποκοπής μερίσματος, στα 19,25 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider