Οι κινήσεις και το flow των διαχειριστών στις ελληνικές μετοχές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κινήσεις και το flow των διαχειριστών στις ελληνικές μετοχές
Ποιες μετοχές έχουν δυνατό flow από τα GEM Funds αλλά δεν υπερψηφίζουν οι αναλυτές της BofA. Για ποιες ισχύει το αντίσροφο πλαίσιο.

Στην κορυφή της λίστας των «JOMO stocks», με σύσταση δηλαδή «underperform» από τη Bank of America αλλά με υψηλές θέσεις από τους διαχειριστές που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) βρίσκονται η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις τοποθετήσεις των funds, η μετοχή της Alpha Bank στην κατηγορία «UW/OW» βρίσκεται στην κορυφή, με 148,8 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει πως από τους αναλυτές του οίκου υπερτερεί σημαντικά η σύσταση «underweight». Από την άλλη όμως, τα active funds δίνουν ψήφος εμπιστοσύνης, με το ποσοστό αυτών που τοποθετούνται στη μετοχή να φτάνει στο 36%, τη στιγμή που η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 4,9x σύμφωνα με τα δεδομένα της Bank of America.

Το πσοοστό των GEM Funds που κατέχει μια συγκεκριμένη μετοχή προκύπτει από τα δεδομένα τοποθέτησεων σε δείγμα 157 active funds με AUM (υπό διαχείριση κεφάλαια) 123,6 δισ. δολάρια και benchmark τον MSCI.

Αντίστοιχο πλαίσιο ισχύει και για τη μετοχή της Εθνικής. Οι αναλυτές της BofA κινούνται με σύσταση «underweight», αλλά οι διαχειριστές τοποθετούνται δυναμικά στη μετοχή της τράπεζας. Στη λίστα «JOMO» η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καθώς στην κατηγορία «UW/OW» λαμβάνει 113,5 μονάδες βάσης (υπερτερεί δηλαδή και εδώ η σύσταση «underweight») αλλά το ποσοστό τοποθετήσεων των GEM Funds που τοποθετούνται στη μετοχή διαμορφώνεται στο 44%. Η Εθνική διαπραγματεύεται με δείκτη P/E πέριξ του 6,8x.

Συνεπώς, το flow από τα GEM Funds είναι θετικό για τις δύο τραπεζικές μετοχές και πλήρως αντικρουόμενο στην άποψη του οίκου (γιαυτό το υψηλό «UW/OW»).

BofA

Χαμηλότερα στην ίδια λίστα βρίσκονται επίσης οι μετοχές του ΟΠΑΠ («UW/OW» 17,6 μονάδες βάσης - ποσοστό GEM Funds στο 44%), της Metlen («UW/OW» -3 μονάδες βάσης - ποσοστό GEM Funds στο 36%) και της Πειραιώς («UW/OW» 82,5 μονάδες βάσης - ποσοστό GEM Funds στο 32%) οι οποίες ξεχωρίζουν για το «heavy positioning» αλλά με ηπιότερη σύσταση από τους αναλυτές της BofA.

Από την αντίπερα όχθη, στην κατηγορία δηλαδή «FOMO», δηλαδή στις μετοχές με σύσταση «buy», αλλά με όχι ιδιαίτερα δυναμικό flow από τα funds των αναδυόμενων, βρίσκονται οι μετοχές της Eurobank, της Jumbo.

BofA

Η Eurobank βρίσκεται στην έβδομη θέση καθώς στην κατηγορία «UW/OW» λαμβάνει στις -33,4 μονάδες βάσης (συνεπάγεται ότι έχει υψηλότερο «buy rating» έναντι «underweight»), με το flow να είναι πιο αδύναμο και ποσοστό κατοχής από τα GEM Funds στο 24,2%. Η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 6,3x.

Η μετοχή της Jumbo συμπληρώνει τη 15άδα, καθώς στο «UW/OW» λαμβάνει -23,7 μονάδες βάσης, με το ποσοστό των funds να διαμορφώνεται στο 28%. Το τρέχον P/E της Jumbo είναι στο 10,9x.

Ανδρέας Βελισσάριος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider