Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» 7% για την Hugo Boss

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Βουτιά» 7% για την Hugo Boss
Άλμα σχεδόν 6% για την Ocado.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές δεν φαίνονται αισιόδοξοι σχετικά με τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές στην περιοχή. Ταυτόχρονα, μετρούν αντίστροφα για την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και τη Συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ αναμένοντας νέα σήματα σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 517,62 μονάδες με όλους τους κλάδους αλλά και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύτηκαν στο κόκκινο. Οι μετοχές εξόρυξης κατέγραψαν απώλειες 1,6%, ενώ ο κλάδος των ταξιδιών ενισχύθηκε κατά 0,9%. Ο Eurostoxx 50 αποδυναμώθηκε 0,67% στις 4.949 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση 0,22% στις 8.164 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε 0,42% στις 18.521 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε 0,69% στις 7.580 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 34.369 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με απώλειες 0,47% βρέθηκε στις 11.090 μονάδες.

Οι επενδυτές ανέλυσαν τα χθεσινά σχόλια του Τζερόμ Πάουελ ότι η Fed δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια.

Ουσιαστικά, εννόησε πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της, όχι μόλις ο πληθωρισμός διολισθήσει στο 2%, αλλά νωρίτερα, όταν θα έχει μεγάλη βεβαιότητα για την πτωτική πορεία του προς τον στόχο, καθώς ήδη η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα έχει κάνει τη δουλειά της. «Αν περιμένετε μέχρι ο πληθωρισμός να πέσει στο 2%, πιθανότατα περιμένατε πολύ», τόνισε τη Δευτέρα.

Τα σχόλιά του, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε μεγάλα κέρδη για το κόμμα και πιο φιλικές δημοσιονομικές πολιτικές από την κυβέρνηση Τραμπ, οδήγησαν τη Wall Street σε άνοδο τη Δευτέρα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Hugo Boss υποχώρησε 7,48%, καταγράφοντας συνεδριακά απώλειες και -10%, μετά την καθοδική αναθεώρηση του guidance των πωλήσεών της. Ο γερμανικός οίκος μόδας είναι η τελευταία προσθήκη στον κατάλογο των επιχειρήσεων στον τομέα των ειδών πολυτελείας, που προειδοποιεί για επίμονα «δεινά» κατά την τρέχουσα χρονιά. Ειδικότερα, το brand μόδας από την Γερμανία επεσήμανε πως αναμένει ότι οι πωλήσεις για ολόκληρο το έτος θα αγγίξουν μέχρι και τα 4,35 δισ. ευρώ, σε μία υποβάθμιση των προοπτικών από την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για τζίρο έως και 4,45 δισ. ευρώ.

Επίσης, με «άλμα» σχεδόν 6% -ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και πάνω από 14%- ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας λιανικής τροφίμων Ocado, αφού ανακοίνωσε σημαντική μείωση των απωλειών, καθώς η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε «καλή πρόοδο» και είδε τις ταμειακές ροές να βελτιώνονται. Τα τελευταία αποτελέσματα για το εξάμηνο έως τις 2 Ιουνίου 2024, αποκάλυψαν ότι ο όμιλος πραγματοποίησε ζημία 154 εκατ. λιρών, μια σημαντική πτώση από τις ζημιές των 290 εκατ. λιρών την ίδια περίοδο πέρυσι, αποτέλεσμα καλύτερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Μάκρο

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στη Βρετανία υποχώρησε σχεδόν σε χαμηλό τριετίας (σσ: από τον Σεπτέμβριο του 2021) συμπίπτοντας με την ταχύτερη αύξηση του μηνιαίου αριθμού των αγορών στα σούπερ μάρκετ μέχρι στιγμής φέτος, ενόψει της κρίσιμης απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για το εάν θα μειώσει τα επιτόκια. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός των αυξήσεων των βρετανικών τιμών στα σούπερ μάρκετ επιβραδύνθηκε στο 1,6% έως τις 7 Ιουλίου σε σύγκριση με το 2023, σε περαιτέρω αποκλιμάκωση από το 2,1% του Ιουνίου. Ο βρετανικός πληθωρισμός θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι ο ΔΤΚ θα παραμείνει γύρω στον στόχο του 2% της BοE.

Ακόμη, επιδεινώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας καθώς η βιομηχανία αδυνατεί να συμβαδίσει με τη σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται σε άλλους τομείς της «ατμομηχανής της Ευρώπης».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, ένα βαρόμετρο προσδοκιών που καταρτίζεται από το ινστιτούτο ZEW υποχώρησε στο 41,8 τον Ιούλιο από 47,5 τον Ιούνιο. Το νούμερο ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το 41 που προέβλεπε έρευνα του διεθνούς μέσου. «Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider