Επιλεκτικό ενδιαφέρον με νέα υποχώρηση των τραπεζών και εκτόξευση τζίρου λόγω ΔΕΗ καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να καταγράφει οριακή άνοδο.
Μετά τη χθεσινή άνοδο του ΟΤΕ που βγήκε μπροστά, σειρά σήμερα είχαν ΔΕΗ, Metlen, Jumbo και ΔΑΑ. Οι τράπεζες δεν έπεισαν ούτε σήμερα, συμπληρώνοντας ένα ισχυρό τετραήμερο πτωτικό σερί, με μια ακόμη αποκοπή μερίσματος αυτή τη φορά από την Alpha Bank, ενώ τη Δευτέρα σειρά έχει η ΕΤΕ.
Παράλληλα, ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών προσδοκά το consensus στη βάση μιας σειράς παραγόντων που αναμένεται να οδηγήσει τις διοικήσεις των τέσσαρων συστημικών σε μια διαδικασία ανοδικής αναθεώρησης των business plans τους.
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «η Wall Street «θυμήθηκε» χθες Τετάρτη τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί «παραφουσκωμένων» αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ασφαλώς, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.
Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η «ρηχότητα» της Αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να «πάνε ταμείο» μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.
Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων-ρεκόρ έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο «δείκτης-βιτρίνα» του ΧΑ θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών επενδυτών αλλά και για τα διαγραμματικά «σινιάλα» ανοδικής διάσπασης (breakouts).
Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση «ολικής υπερθέρμανσης» και άρα το ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται «ξοφλημένο».
Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών Τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας από τους ξένους Οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης που θα μπορέσει να «πάρει πάνω του» την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Παράλληλα, στα οικονομικά νέα της ημέρας αποκλιμακώθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που αποτελεί τον «αγαπημένο» δείκτη από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές του Dow Jones.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,38% στις 1.469,25 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 143,8 εκατ. ευρώ, λόγω πακέτων σε ΔΕΗ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,36% και ο τραπεζικός υποχώρησε εκ νέου κατά 0,49% στις 1.293,69 μονάδες.
Η εβδομάδα έκλεισε με άνοδο 0,33%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,05% και ο ΔΤΡ κατά -2,13%.
Στις τράπεζες νέες απώλειες για Πειραιώς (-0,55%), Eurobank (-0,59%) και Alpha (-1,25%). Έβγαλε ξανά άμυνες η ΕΤΕ στο -0,02% και τα 8,43 ευρώ.
Ισχυρή 2,21% για Metlen στα 37 ευρώ, με τη ΔΕΗ στο 1,13% και εκτόξευση τζίρου 44,11 εκατ. ευρώ.
Κέρδη 2,67% για το ΔΑΑ στα 7,998 ευρώ, με την ΕΕΕ να χτυπά νέα υψηλά στα 33,44 ευρώ. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean και ΟΤΟΕΛ.
Κατά 2,89% ενισχύθηκε η Lamda στα 7,48 ευρώ. Απώλειες 0,88% για ΕΛΠΕ και -0,94% για Cenergy. Ήπιες απώλειες για ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ και Cenergy.