Μήνυμα Πάουελ ελήφθη από την Wall Street - Η τεχνολογία οδήγησε το μίνι ράλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα Πάουελ ελήφθη από την Wall Street - Η τεχνολογία οδήγησε το μίνι ράλι
Στα πράσινα ντύθηκε η Wall Street την Τετάρτη μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed που αφήνουν ελπίδες πως η μείωση των επιτοκίων είναι πιο κοντά από ποτέ. 

Στα πράσινα ντύθηκε η Wall Street την Τετάρτη μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ που αφήνει ελπίδες πως η μείωση των επιτοκίων είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, εάν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, δήλωσε ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, δίνοντας στην αγορά το σημάδι που περίμενε. «Εάν ικανοποιηθεί αυτό το τεστ, μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τη νομισματική πολιτική. Τόνισε ωστόσο πως η «βεβαιότητα δεν είναι μια λέξη που βρίσκεται στη δουλειά μας».

Νωρίτερα η Fed διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, όπως ευρέως αναμενόταν, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο επίπεδο-στόχο, αντίληψη που θα μπορούσε να «ανοίξει την πόρτα» σε μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων. Παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 5,25-5,5%. Η απόφαση για τη διατήρηση του επιτοκίου στο εύρος του 5,25 - 5,5% ήταν ομόφωνη. Το επιτόκιο, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών, παρέμεινε έκει όλο τον προηγούμενο χρόνο, ως αποτέλεσμα των 11 αυξήσεων που είχαν στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones κέρδισε 99 μονάδες ή 0,24% στις 40.842 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άλμα 1,53% στις 5.519 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 2,63% στις 17.598 μονάδες, βγάζοντας αντίδραση. Ενδοσυνεδριακά ο Dow βρέθηκε στο +1,1%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο έως και 2,1% και 3,2%, αντίστοιχα.

Παρά το μίνι ράλι του Nasdaq την Τετάρτη, ο δείκτης έκλεισε τον Ιούλιο με το κόκκινο, σημειώνοντας πτώση περίπου 0,8%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,1% για τον μήνα, ενώ ο Dow σημείωσε άνοδο 4,4%, ο καλύτερος μήνας του από τον Δεκέμβριο, σε ένα μήνα που τον χαρακτήρισε το έντονο rotation των επενδυτών.

Στο ταμπλό, οι μετοχές Mega Cap επανήλθαν δριμύτερες στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Στο ταμπλό η Advanced Micro Devices σημείωσε άνοδο 4,36%, καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου ξεπέρασαν τις συναινετικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα κατέγραψε άλμα 115% στις πωλήσεις AI chips, ενώ τα έσοδα από πωλήσεις άγγιξαν τα 5,83 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άλμα 9% από τα 5,36 δισ. δολ. και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 5,72 δισ. δολάρια. Η Nvidia έκλεισε μία ανάσα πριν το +13% (12,9%) παίρνοντας ώθηση από θετικά νέα της AMD και αφού η Morgan Stanley χαρακτήρισε τη μετοχή της κορυφαία επιλογή. Και άλλες μετοχές τεχνολογίας κινήθηκαν υψηλότερα, όπως η Apple (2,5%), η Meta Platforms (2,5%)και η Amazon (2,9%).

Στον αντίποδα, η μετοχή της Microsoft υποχώρησε πάνω από 1,5% μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του cloud, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν από τα κέρδη και τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, το Intelligent Cloud, που περιλαμβάνει τα Azure, Windows Server, Nuance και GitHub απέφερε έσοδα 28,52 δισ. δολαρίων. Συνολικά ο τζίρος αυξήθηκε κατά περίπου 19% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα από το 2023, όμως κινήθηκε και κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών και τα 28,68 δισ. δολάρια.

Η Boeing κέρδισε περισσότερο από 4,5% μετά την ανακοίνωση νέου διευθύνοντος συμβούλου. Η αεροδιαστημική εταιρεία ανέφερε επίσης μεγαλύτερες απώλειες από το αναμενόμενο και απογοητευτικά έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο. Η Humana, εν τω μεταξύ, υποχώρησε περίπου 9% μετά τη δημοσίευση αδύναμων οδηγιών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider