Wall Street: Πτώση 500 μονάδων για τον Dow μετά τα νέα από την αγορά εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πτώση 500 μονάδων για τον Dow μετά τα νέα από την αγορά εργασίας
Χάθηκε η δυναμική από την Meta Platforms και πλέον οι δείκτες υποχωρούν μετά την άφιξη νέων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. 

Τελευταία ενημέρωση: 18:31

Μετά το θετικό άνοιγμα και την αισιοδοξία που σκόρπισαν τα αποτελέσματα της Meta Platforms, πλέον οι δείκτες στην Wall Street υποχωρούν μετά την άφιξη νέων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Ενώ οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ σκόρπισαν αισιοδοξία για τη μείωση των επιτοκίων, μία νέα έκθεση για την αγορά εργασίας κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που η αγορά εργασίας παραμένει εκπληκτικά υγιής σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων. Οι αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 14.000 σε 249.000, από 235.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πέρυσι και τη 10η συνεχόμενη εβδομάδα που οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 220.000. Πριν από αυτή την έκταση, οι απαιτήσεις παρέμεναν κάτω από αυτό το επίπεδο σε όλες εκτός από τρεις εβδομάδες φέτος.

Επίσης, ο μεταποιητικός δείκτης ISM υποχώρησε στο 46,8, προσθέτοντας μια ευρύτερη εικόνα της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αφού συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, με τον δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών.

'Έξτρα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας προσέδωσε το γεγονός πως κατά 2,3% επιταχύνθηκε η παραγωγικότητα των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 1,8%, όπως αναφέρει το Marketwatch. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, η παραγωγικότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,7%.

Πλέον, ο Dow Jones υποχωρεί 1,23% ή 502,38 μονάδες στις 40.339 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,79% στις 5.478 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq απώλεσε την ώθηση από το ράλι της Meta και πλέον καταγράφει απώλειες 1,13% στις 17.399 μονάδες

«Τα οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση μιας πτώσης, αν όχι ύφεσης σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. «Η χρηματιστηριακή αγορά δεν ξέρει αν να γελάσει ή να κλάψει, επειδή ενώ τρεις μειώσεις επιτοκίων της Fed μπορεί να έρθουν φέτος και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πέφτουν κάτω από το 4,00%, οι άνεμοι της ύφεσης έρχονται δυνατά» πρόσθεσε.

Χθες οι Big Tech μετοχές ανέκαμψαν με τον Nasdaq να σημειώνει μίνι ράλι 2,63%, ενώ ο S&P 500 με άνοδο 1,6% κατέγραψε την καλύτερη ημέρα του από τον Φεβρουάριο.

Σήμερα η Meta Platforms σημειώνει ράλι σχεδόν 7% μετά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και το αναθεωρημένο guidance. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του τεχνολογικού κολοσσού ήταν 5,16 δολάρια ανά μετοχή έναντι 4,73 δολάρια ανά μετοχή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LSEG. Επίσης, τα έσοδα ήταν 39,07 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 38,31 δισ. δολαρίων. Το guidance της Meta για τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο ήταν από 38,5 έως 41 δισ. δολάρια, ή 39,75 δισ. δολάρια στη μέση του εύρους. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 39,1 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, η Arm Holdings βουτάει 15% αφού το guidance του κατασκευαστή chip έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα η εταιρεία διατήρησε την εκτίμηση για το έτος για προσαρμοσμένα κέρδη 1,45 έως 1,65 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα 3,8 έως 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της LSEG «έβλεπαν» 1,58 δολάρια σε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή και έσοδα 4,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χθες, ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση στην επόμενη συνεδρίασή της εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αφήγηση ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί. «Εάν ικανοποιηθεί αυτό το τεστ, μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο», ανέφερε. Νωρίτερα η Fed ανακοίνωσε ότι διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, όπως ευρέως αναμενόταν, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο επίπεδο-στόχο, αντίληψη που θα μπορούσε να «ανοίξει την πόρτα» σε μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων

Οι συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed έδειξαν πιθανότητα 86% η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider