Wall Street: Ανεξέλεγκτο sell off 900 μονάδων για τον Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανεξέλεγκτο sell off 900 μονάδων για τον Dow
Δεν δείχνει διάθεση να πατήσει φρένο το sell off της Παρασκευής, με τον Dow Jones να κατρακυλά δίχως σταματημό.

Τελευταία ενημέρωση: 18:11

Δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει το sell off της Παρασκευής στην Wall Street, διευρύνοντας με τον πιο δραματικό τόνο τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης. Τα δεδομένα από την αμερικανική οικονομία το τελευταίο διήμερο αρχικά ανησύχησαν, αλλά πλέον μοιάζουν να έχουν τρομάξει τους επενδυτές, που θεωρούν ότι η Fed δεν έδρασε όσο γρήγορα χρειαζόταν και οι φόβοι να πέσει η οικονομία σε ύφεση έχουν επιστρέψει.

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,34% ή 945 μονάδες στις 39.402 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 2,42% στις 5.314 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,89% στις 16.695 μονάδες, με τον δείκτη να κινείται σε περιοχή διόρθωσης - υποχωρώντας περισσότερο από 10% από το υψηλό όλων των εποχών που σημείωσε πριν από σχεδόν ένα μήνα. Ο S&P 500 και ο Dow κινούνται 6% και 4% κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών.

Σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε αύξηση πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας -εκτός του γεωργικού τομέα- αυξήθηκαν κατά 114.000 τον Ιούλιο, από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 179.000 τον Ιούνιο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους που ανέμεναν αύξηση κατά 185.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας ενισχύθηκε στο 4,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Χθες, ο Dow Jones υποχώρησε 496 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,38%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 2,29%. Και οι τρεις οδεύουν σε εβδομαδιαία πτώση.

Στο ταμπλό η μετοχή της Amazon υποχωρεί σχεδόν 12,5% αφού η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ μείωσε και το guidance. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε κέρδη 1,26 δολάρια ανά μετοχή έναντι 1,03 δολάρια ανά μετοχή σύμφωνα με την εκτίμηση της LSEG. Τα έσοδα ήταν 147,98 δισ. δολάρια έναντι 148,56 δισ. δολαρίων της πρόβλεψης. Η Amazon αναμένει πως τα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο θα κυμανθούν μεταξύ 154 και 158,5 δισ. δολαρίων, μία αύξηση 8% έως 11% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο πέρυσι. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι 158,24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την LSEG.

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Intel, αφού βουτά σχεδόν 28% μετά την ανακοίνωση πως θα απολύσει το 15% του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο ενός προγράμματος περικοπής δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αναστείλει επίσης το μέρισμά της από το τέταρτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Apple ενισχύεται κατά 2,11% αφού η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone σημείωσε άνοδο των κερδών του τρίτου τριμήνου. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού ενισχύθηκαν 7,8% σε ετήσια σύγκριση και έφτασαν τα 21,45 δισεκ. δολάρια, επίδοση ρεκόρ, έναντι 19,88 δισ. δολαρίων την προηγούμενη περίοδο. Τα έσοδα από τα iPhone ήταν 39,30 δισ. δολάρια έναντι 38,81 δισ. δολάρια της εκτίμησης, ενώ οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 0,9% στα 39,30 δισ. δολάρια, μια μικρότερη πτώση από την πτώση 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε εν όψει της κυκλοφορίας των χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης.

Σχεδόν 25% υποχωρούν οι μετοχές της Snap, μετά το αδύναμο guidance που ανακοίνωσε η εταιρεία για το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη 0,02 δολάρια ανά μετοχή που συνάδουν με την εκτίμηση της LSEG. Επίσης τα έσοδα ήταν 1,24 δισ. δολάρια έναντι 1,25 δισ. της πρόβλεψης.

Η Nvidia χάνει σχεδόν 6%, στη συνέχεια των χθεσινών απωλειών που κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Ήταν μια ασταθής εβδομάδα με τη Wall Street να σημειώνει ράλι την Τετάρτη, όταν ο Τζερόμ Πάουελ έστειλε το μήνυμα πως η Fed ίσως βάλει στο τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μετά τα χθεσινά αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, πολλοί επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να είχε ήδη δράσει την Τετάρτη.

Η αγορά πλέον «αναρωτιέται εάν η Fed έχει καθυστερήσει πολύ στη μετάβαση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

«Το πρόσφατο ράλι των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί επίσης να απειληθεί καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο νευρικοί για τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές», πρόσθεσε ο Arnim Holzer, αναλυτής της EAB Investment Group.

Ο Russell 2000 έχασε 3% την Πέμπτη, σημειώνοντας τη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Φεβρουάριο.

«Η αυξημένη αστάθεια της αγοράς είναι δικαιολογημένη, με τις πιθανές απογοητεύσεις στον τεχνολογικό τομέα να θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική αγορά», δήλωσε ο Holzer.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider