Πετρέλαιο: Πτώση 2% για το WTI με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πτώση 2% για το WTI με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
Κατά 2% υποχώρησαν οι τιμές του αμερικανικού αργό, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν λιγότερο νευρικοί για το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή

Κατά 2% υποχώρησαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης επισκιάζει τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Οι επενδυτές είναι λιγότερο νευρικοί για το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να μην έχει προς το παρόν εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, κάτι που θα ωθήσει σε ράλι τον μαύρο χρυσό.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Σεπτεμβρίου του αμερικανικού WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 78,35 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 1,71 δολ. ή 2,14%. Μέσα στη χρονιά το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει σημειώσει άνοδο 9,3%.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τα συμβόλαια Οκτωβρίου να υποχωρούν κατά 1,61 δολάρια ή 1,96% και να διαμορφώνεται στα 80,69 δολάρια το βαρέλι.

«Οι αγορές είχαν αποτιμήσει μια επικείμενη επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ εντός 24 έως 48 ωρών», δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group. «Αυτό δεν έχει συμβεί. Η αγορά αφαιρεί αυτό το ασφάλιστρο κινδύνου από την τιμή του αργού πετρελαίου».

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να επιβραδύνεται καθώς η ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία έχει προχωρήσει, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η παγκόσμια ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό της, 710.000 βαρέλια την ημέρα, από τα τέλη του 2022, σύμφωνα με τον οργανισμό που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τη Δευτέρα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης κατά 135.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, επικαλούμενος υποχώρηση της ζήτησης στην Κίνα. Ο ΔΟΕ προβλέπει πλεόνασμα αργού πετρελαίου το 2025 ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ διατηρήσει τις περικοπές παραγωγής, λόγω της παραγωγής στη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider