Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επενδυτική ψυχολογία να αναπτερώνεται μετά τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Βρετανία και ΗΠΑ που έδειξαν πως οι πιέσεις συνεχίζουν την αποκλιμάκωσή τους.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη κατά 1,15% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 519,91 μονάδων, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 2,5% Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε άνοδο 1,70% στις 4.807,77 μονάδες.
- Διαβάστε ακόμα - BofA: Ο δρόμος για το soft landing δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κέρδισε 1,66%, κλείνοντας στις 18.181 μονάδες, όπως και ο γαλλικός δείκτης CAC 40, ο οποίος σημείωσε άνοδο 1,23% στις 7.423 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,80% στα επίπεδα των 8.347 μονάδων, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,25% στις 10.885 μονάδες. Κλειστό λόγω αργίας παραμένει σήμερα το Χρηματιστήριο του Μιλάνο.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη έγινε γνωστό πως ο πληθωρισμός στην Βρετανία τον Ιούνιο έτρεξε με ρυθμό 2,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ωστόσο πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%. Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 2,3%.
Λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούλιο να κινείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, δίνοντας επιπλέον «κίνητρο» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, τρέχοντας με ετήσιο ρυθμό 2,9%, υποχωρώντας λίγο από το 3% του Ιουνίου. Η μέτρηση ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, που έβλεπαν 0,2% και 3% αντίστοιχα.
Εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα επίσης με τις εκτιμήσεις της αγοράς, μετά τη μηνιαία αύξηση 0,1% που είχε δείξει η περασμένη σύγκριση.
Μάκρο
Με ρυθμό 0,6% αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με το βρετανικό ΑΕΠ να συνεχίζει την προσεκτική ανάκαμψή του, μετά από ανάπτυξη κατά 0,7% στο α' τρίμηνο.
Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,9% στο β' τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,8%.
Η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η δραστηριότητα στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,1%. Η παραγωγή στις κατασκευές και στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 0,5% και 0,8% αντίστοιχα τον μήνα.
Η βρετανική οικονομία έχει καταγράψει ελαφρά αλλά σταθερή ανάπτυξη σχεδόν κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την ύφεση των προηγούμενων τριμήνων.