Χρυσός: Παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά - Πρόβλεψη για 3.000 δολάρια το 2025

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά - Πρόβλεψη για 3.000 δολάρια το 2025
Χρυσός / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
«Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα… και η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», τονίζουν οι αναλυτές.

Τελευταία ενημέρωση 17:04

Σε νέα υψηλά επίπεδα έχουν φτάσει οι τιμές του χρυσού και οι αναλυτές αναμένουν περισσότερα ρεκόρ, με ορισμένους μάλιστα να προβλέπουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος.

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν ήπια σήμερα (-0,24%), αν και νωρίτερα ενισχύονταν κατά 0,16%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ 2.540,8 δολαρίων ανά ουγγιά, επεκτείνοντας τα κέρδη της Παρασκευής όπου είχαν κλείσει στα 2.537,80 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, μετά την ενίσχυση του ενθουσιασμού για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.

«Το 2024 είναι η χρονιά όπου ο χρυσός υποτίθεται ότι θα φτάσει σε πολλαπλά υψηλά», δήλωσε ο Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στο BMI, τονίζοντας τo πόσο ελκυστικός παραμένει ως ασφαλές καταφύγιο. «Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα… [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο έτος των αμερικανικών εκλογών το 2024, στην πρόσφατη εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία και στις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές των χρυσών είναι οι αυξανόμενες πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed του Ιουλίου ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι μια μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι «στο τραπέζι».

«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια η ουγγιά», είπε ο αναλυτής του BMI.

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν πως οι τιμές θα σκαρφαλώσουν ακόμα πιο ψηλά στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, όπως αναφέρουν σε σημείωμα τους τη Δευτέρα.

Η τράπεζα βλέπει στόχο 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 και πρόβλεψη μέσης τιμής τέταρτου τριμήνου 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση 1,5% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider