Ήπια άνοδος για τις ευρωαγορές με το focus πάνω στην Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια άνοδος για τις ευρωαγορές με το focus πάνω στην Fed
Ήπα άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη συνεδρίαση της Τετάρτης, σε ένα επιφυλακτικό rebound μετά και τις χθεσινές απώλειες που διέκοψαν το εκτεταμένο ανοδικό σερί του Stoxx 600.

Τελευταία ενημέρωση 14:06

Ήπα άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη συνεδρίαση της Τετάρτης, σε ένα επιφυλακτικό rebound μετά και τις χθεσινές απώλειες που διέκοψαν το εκτεταμένο ανοδικό σερί του Stoxx 600.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, καθώς αναμένονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αλλά και η ομιλία του προέδρου Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole. Οι αγορές θεωρούν βέβαια μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το εάν θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει ήπια αύξηση 0,27% στις 514,90 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 ανέρχεται κατά 0,39% στις 7.546 μονάδες. Στην άνοδο συνεισφέρουν περισσότερο οι μετοχές πρώτων υλών αλλά και ο κλάδος τεχνολογίας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,34% στις 18.497 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,59% στις 7.500 μονάδες. Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 κυμαίνεται στις 8.260 μονάδες με κέρδη 0,59%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με 0,79% κινείται στις 33.455 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει αύξηση 0,28% στις 11.145 μονάδες.

Οι μετοχές ανακάμπτουν από το selloff που εκδηλώθηκε νωρίτερα τον μήνα εξαιτίας των φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δανεισμός του βρετανικού δημοσίου διογκώθηκε στις 3,1 δισ. στερλίνες (4,037 δισ. δολάρια) τον Ιούλιο, από 1,8 δισ. στερλίνες το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Ο Alex Kerr, οικονομολόγος της Capital Economics, σχολίασε ότι «συνεχίζονται οι κακές ειδήσεις για τη δημοσιονομική θέση της χώρας».

Η ατζέντα της εβδομάδας είναι περιορισμένο, με τα προσωρινά στοιχεία για τον PMI της Ευρωζώνης να αναμένονται την Πέμπτη.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Walmart προχώρησε στην πώληση του μεριδίου της στον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com έναντι περίπου 3,6 δισ. δολαρίων, καθώς ο κολοσσός του λιανεμπορίου θέλει να εστιάσει στην επέκταση των δικών του εμπορικών σημάτων στην Κίνα. Η αμερικανική εταιρεία πούλησε 144,5 εκατ. μετοχές έναντι 24,95 δολαρίων την κάθε μία. Οι μετοχές της JD.com που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έφτασαν να υποχωρούν μέχρι και 11% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, οδηγώντας σε ένα ευρύτερο selloff στις κινεζικές μετοχές ηλεκτρονικού εμπορίου και τεχνολογίας.

Ασία

Πτωτικά έκλεισαν οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού την Τετάρτη, αφού οι αμερικανικοί δείκτες αναφοράς, ο S&P500 και ο Nasdaq Composite, διέκοψαν το οκταήμερο σερί κερδών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,29% στις 37.951 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix αποδυναμώθηκε 0,21% στις 2.664 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,17% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε σχεδόν 1%.

Τα εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας για τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,3% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,6%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι εξαγωγές θα αυξάνονταν κατά 11,4%, ενώ η αύξηση των εισαγωγών είχε προσδιοριστεί στο 14,9%.

Με τις εξαγωγές να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες και τις εισαγωγές να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, η Ιαπωνία οδηγήθηκε σε εμπορικό έλλειμμα 621,84 δισ. γεν (4,28 δισ. δολάρια), μεγαλύτερο από τα 330,7 δισ. γεν που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο Ιούλιος θα είναι ο τελευταίος μήνας καταγραφής εμπορικών στοιχείων πριν από την κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε δραματική ενίσχυση του γεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Startups: Χάνει έδαφος στον παγκόσμιο χάρτη το ελληνικό οικοσύστημα

Ψάχνει αντίδραση και φρέσκο χρήμα το Χρηματιστήριο

Walmart: Πούλησε το μερίδιο της στην JD.com έναντι 3,6 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider