Τελ. ενημέρωση 11:40
Οκτώ ημέρες «φαγούρας» και συσσσώρευσης για το Χρηματιστήριο που αδυνατεί να δώσει κίνηση με τζίρους που δε ξεπερνούν όχι τα 100 αλλά ούτε τα 80 εκατ. ευρώ.
Οι τόσες ημέρες συσσώρευσης με χαμηλό τζίρο δε μπορεί να διατηρηθεί για πολύ ακόμη οπότε καλούνται οι επενδυτές να επιλέξουν προς τα που θα στρέψουν το «καράβι».
Ο δύσκολος Αύγουστος ολοκληρώνεται την Παρασκευή όπου θα υπάρξει και το flow από το rebalancing της MSCI, στο οποίο διεγράφη η μετοχή της ΜΟΗ από τον κύριο δείκτη. Παράλληλα αποτελέσματα αλλά και εκπλήξεις επιφύλασε στους επενδυτές η Cenergy.
Το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη συνοδεύτηκε από την πρόθεση της διοίκηση να διενεργήσει αναπτυξιακού χαρακτήρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η νέα αναβάθμιση στόχων τόσο για φέτος όσο και για επόμενα χρόνια από τη διοίκηση, δύναται να αποτελέσει «γραμμή άμυνας» σε πρώτη φάση σε τυχόν πιέσεις (βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα) που μπορεί να δεχθεί η μετοχή και σε δεύτερο χρόνο να αποτελέσει παράγοντα κινητοποίησης και προσέλκυσης μεγαλύτερων ξένων θέσεων στην ΑΜΚ, ενώ και η προτεραιοποίηση που θα τεθεί στην κατανομή των νέων μετοχών προς τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας που θα συμμετάσχουν λειτουργεί ως «γλυκαντικό» ανάσχεσης τυχόν πιέσεων. Η Cenergy «τρέχει» από τα τέλη Ιουλίου πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων (buyback) που δύναται να φτάσει τα 1,3 εκατ. ευρώ.
Για το ταμπλό, όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «σε ατασική φάση ο Γενικός Δείκτης για 8 διαδοχικές συνεδριάσεις, «κλειδωμένος» εντός στενότατης ζώνης τιμών. Το δε επίπεδο των 1.450 μονάδων δημιουργεί μία άβολη αντίσταση η οποία για την ώρα «κλείνει τη πόρτα» και στο πολυετές υψηλό των 1.500+.
Σε μακρύτερο ορίζοντα ο ΓΔ έχει συμπληρώσει 7 μήνες σε οριζόντιο ουσιαστικά διαγραμματικό εύρος «χωνεύοντας» θα λέγαμε, τα υπερκέρδη των τελευταίων 4 ετών.
Αυτή η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών «στα θρανία» τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να «ξεκολλήσει το κάρο» θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, «φρέσκο χρήμα» και ειδήσεις.
Σε επίπεδο μεμονωμένων τίτλων, ενώ ορισμένοι παραμένουν σε πολυετή υψηλά, άλλοι έχουν χάσει έδαφος το τελευταίο διάστημα, με ό,τι αυτό δείχνει για τις προτιμήσεις των χαρτοφυλακίων και για την επόμενη μεγάλη κίνηση των δύο αυτών «κατηγοριών» μετοχών.
Αναφορικά με τον συνολικό τζίρο της λεωφόρου Αθηνών το έχουμε ξαναγράψει: δεν θυμίζει αναπτυγμένη Αγορά! Ευχής έργον να επιστρέψει τουλάχιστον σταθερά πάνω από το «κλασικό» ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ. Για το δε συναλλακτικό ενδιαφέρον στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση καλύτερα να μη μιλήσουμε...»
«Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε τις άμεσες κινήσεις των Θεσμικών ένεκα του rebalancing του MSCI αλλά και λίγη ακόμη «ανακύκλωση τζίρου» και στενό rotation μέχρι να «βγει» ο μήνας», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,12% στις 1.434,11 μονάδες με τον FTSE 25 στο -0,04% και τον ΔΤΡ να συνεχίζει χαμηλότερα με νέες απώλειες 0,83% στις 1.271,14
Στις τράπεζες στο κόκκινο και οι τέσσερις, με τη Eurobank στο -1,19% και τα 2,075 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,82%, την Πειραιώς στο -0,67% και την Alpha στο -0,72%.
Κρατάει ξανά την αγορά η ΕΕΕ με κέρδη 2,87%, αλλά και η ΔΕΗ με τη Metlen με κέρδη 0,69%. Ράλι 2,91% για τη Cenergy στα 9,89 ευρώ, με τη Σαράντης στο 2,58%. Θετικό βηματισμός για ΕΛΠΕ με κέρδη 1,06%, ενώ ατονία επικρατεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen.
Κέρδη για ΓΕΚ, ΒΙΟ και Lamda.