Κατήφορος για τράπεζες και Χρηματιστήριο - Τετραήμερο αρνητικό σερί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατήφορος για τράπεζες και Χρηματιστήριο - Τετραήμερο αρνητικό σερί
Κατήφεια, επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Χωρίς φρεσκάδα και ψυχολογία για μεγάλο διάστημα εν αναμονή του placement Εθνικής.

Τελ. ενημέρωση 10:55

Αρνητικό 3/3, ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες με αρνητικό 5/5 για τον αντίστοιχο δείκτη, κατήφεια, και χωρίς φρεσκάδα και ψυχολογία κινείται το Χρηματιστήριο.

Όλα κινούνται τόσο αργά σε μια αγορά που δείχνει να έχει βαρύνει λες και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αναζητεί ένα pullback. Ωστόσο η αγορά απέχει σημαντικά από τα πολυετή υψηλά των 1.505 μονάδων, είναι πιο φθηνή καθώς τα θεμελιώδη των εισηγμένω βελτιώνονται συνεχώς, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με τις αποτιμήσεις. Χρήμα δε μπαίνει στην αγορά και αυτό είναι το μείζον θέμα και δεν αλλάζει με αναβαθμίσεις.

Αντιθέτως τριμάρονται θέσεις από τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές ώστε να συμμετέχουν όλοι στο placement της ΕΤΕ. Αυτό έφερε τον ΔΤΡ να διασπάσει το επίπεδο των 1.240 μονάδων που προκάλεσε νέο γύρο ισχυρών ρευστοποιήσεων, θέτοντας υπό απειλή ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, προς τις 1.200 μονάδες, αν δεν υπάρξει αντίδραση.

Όπως επισήμανε ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, «στοίχημα» πλέον αποτελεί η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει «κολλήσει» σε οριζόντιο εύρος τιμών τους τελευταίους 7-8 μήνες επιδεικνύοντας σημάδια «κόπωσης», όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς «χωνεύει» το μεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, «κολλημένη» κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. ευρώ, χρειάζεται «φρέσκο χρήμα» για να κάνει το επόμενο βήμα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, πάντως, να μην… εμπνέει.

Ας ευχηθούμε για το υπόλοιπο του 2024 να μην ισχύσει το «πρωταθλητές στα sell-off, ουραγοί στα rebound» αλλά, αντιθέτως, το ΧΑ να αξιοποιήσει τα αρκετά θετικά της τρέχουσας επενδυτικής συγκυρίας και να συνεχίσει να επιβραβεύει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν τη δουλειά τους σωστά».

Τα αποτελέσματα συνεχίζουν να δείχνουν μια δυναμική για τις ελληνικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, αύξηση πωλήσεων από όλες τις δραστηριότητες, υποστηριζόμενη από όγκο πωλήσεων, σημείωσε ο όμιλος Fourlis κατά το α' εξάμηνο του 2024, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 4,2%, φτάνοντας τα 257,0 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις από τη λιανική να αυξάνονται κατά 2,2%, φτάνοντας τα 245,1 εκατ. ευρώ.

Ως προς το ΔΑΑ, τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 42,3 εκατ. ευρώ ή 16,8% σε 293,6 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2024, με τις ροές εσόδων Αεροπορικών και Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση κυρίως λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης κατά 16,0% καθώς και της δυναμικής ανάπτυξης εσόδων από εμπορικές δραστηριότητες. Το Προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 183,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 16,6% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2023, ενώ το περιθώριο Προσαρμοσμένου EBITDA ανήλθε σε 62,5%.

Από την άλλη, ο ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της Autohellas ανήλθε σε €256,1 εκατ. έναντι €255,2 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023

Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων (ΕBT) για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε €32,3 εκατ. έναντι €29,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 8,2%, ενώ τα ενοποιημένα Κέρδη μετά από Φόρους διαμορφώθηκαν σε €29,2 εκατ. έναντι €23,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 22,6%.

Στο ταμπλό, συνέχεια πωλήσεων βγαίνει στις τράπεζες, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,87% σήμερα, την Eurobank κατά 0,66% και την ΕΤΕ κατά 0,32% στα 7,53 ευρώ πλέον. Κρατάει αντίσταση η Alpha Bank με άνοδο 0,56%. Σχεδόν σταθερή η Optima στα 12,94 ευρώ.

Κέρδη για Metlen στα 33,66 ευρώ, αλλά και για τα βαριά χαρτιά των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και Τιτάν Κέρδη άνω του 1% για Fourlis, ενώ κατά 0,67% ενισχύεται το ΔΑΑ. Πτώση 1,17% για την ΕΕΕ.

Ο ΓΔ συμπληρώνει 4 ημέρες με αρνητικό πρόσημο φτάνοντας στα όρια των 1.420 μονάδων με απώλειες 0,17%, με τον FTSE 25 στο 0,20% και τον ΔΤΡ στο -0,44%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Όλα τα «κλειδιά» για την έκπτωση φόρου 20% - Τι πρέπει να προσέξουν οι μεγαλο-ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρηματίες

Οι αιφνιδιασμοί Βακάκη και η «σωσίβια λέμβος» του buyback

Ευάλωτοι οφειλέτες: Τι ενοίκιο θα πληρώνουν στον Φορέα Ακινήτων – Σε ποια τιμή θα επαναγοράζουν το σπίτι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider