Λάμπει ο χρυσός - Νέο ρεκόρ όλων των εποχών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λάμπει ο χρυσός - Νέο ρεκόρ όλων των εποχών
Χρυσός / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Στην αγορά σποτ άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 2.582 δολαρίων με +0,9% την Παρασκευή - Στα 2.610 δολάρια η ουγγιά τα αμερικανικά futures.

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών «χτύπησε» ο χρυσός την Παρασκευή, παίρνοντας ώθηση από την επενδυτική αισιοδοξία πως η Fed ολοκλήρωσε τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της με στόχο την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων και στη συνεδρίασή της για τον Σεπτέμβριο, η FOMC θα αποφασίσει μείωση επιτοκίων.

Ειδικότερα, στην αγορά σποτ ο χρυσός άγγιξε φρέσκο ιστορικό υψηλό στα 2.582,04 δολάρια με +0,9% την Παρασκευή, ενώ τα αμερικανικά futures κέρδισαν 1,2% στα 2.610,70 δολάρια η ουγγιά, που αποτελεί επίσης ρεκόρ. Για την εβδομάδα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κατέγραψε κέρδη 3,4%. Αυτό ήταν το 34ο ρεκόρ που σημειώνει το πολύτιμο μέταλλο τη φετινή χρονιά.

Το ασήμι έκανε ράλι 2,3% στα 30,61 δολάρια και η πλατίνα ενισχύθηκε 2,4% στα 1.000,57 δολάρια. Το παλλάδιο σκαρφάλωσε 2% στα 1.067,43 δολάρια, μετρώντας εβδομαδιαία άνοδο 17%. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος αγοράς του χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με έντοκα περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά 10ετή κρατικά ομόλογα, τα οποία ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης καθοδικά το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό σε τιμή δολαρίου ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, που σήμερα το πανίσχυρο «όπλο» των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό για το 2024 έναντι του ιαπωνικού γεν. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που βλέπουν το πολύτιμο μέταλλο να αναρριχάται στα 3.000 δολάρια η ουγγιά, αντλώντας δυναμική από το διεθνές ψαλίδισμα στο κόστος δανεισμού ελέω του «ντέρμπι» για την αμερικανική προεδρία με τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ να πλησιάζουν.

Οι αγορές τιμολογούν μια μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, με 57% πιθανότητα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 43% πιθανότητα μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Μάλιστα, αυτή θα ήταν η πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed από το 2020.

«Η αγορά εξακολουθεί να αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης σε μία από τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις μετά τον Σεπτέμβριο. Επομένως, η άνοδος της τιμής του χρυσού είναι πιθανό να οφείλεται σε αυτές τις επιθετικές προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων για τους επόμενους μήνες» υπογραμμίζουν αναλυτές της Commerzbank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωαγορές «χαιρετίζουν» τη μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ με εβδομαδιαία άνοδο 1,09%

ΧΑ: Έσπασε το πτωτικό σερί με τα βαριά χαρτιά - Αδύναμες οι τράπεζες

Λάρι Έλισον: Προσωρινά 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο ιδρυτής της Oracle

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider