Ευρωαγορές: Ασταθής κατεύθυνση πριν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ασταθής κατεύθυνση πριν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
Μεικτά πρόσημα σε μία εβδομάδα πλούσια από αποφάσεις κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Τελευταία ενημέρωση 14:28

Μεικτά πρόσημα σημειώνουν στις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε μία εβδομάδα πλούσια από αποφάσεις κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια με τη μείωση να θεωρείται πλέον δεδομένη, ενώ η προσοχή στρέφεται τώρα στο ποσοστό της περικοπής αλλά και στα μηνύματα που θα δώσει για την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατά την ομιλία του.

Ακόμη, την Πέμπτη, θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) για τα επιτόκια, με τους επενδυτές να διχάζονται για το αν θα προχωρήσει σε δεύτερη μείωση επιτοκίων μέσα σε δύο μήνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,03% στις 516,14 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι μετοχές των καυσίμων χάνουν 0,46%, ενώ της λιανικής κερδίζουν 0,6%. Ο Eurostoxx 50 διολισθαίνει 0,05% στις 4.841 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,13% στις 18.665 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται υψηλότερα κατά 0,03% στις 7.467 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,08% στις 8.266 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στις 33.572 μονάδες με +0,01%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 προσθέτει 0,21% στις 11.564 μονάδες.

Οι ευρωαγορές ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα της ΕΚΤ με κέρδη πάνω από 1%, οικοδομώντας ένα «πράσινο 2 στα 2» την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης. Ως εκ τούτου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε σε 3,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβολές του Ιουνίου. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί προς τον στόχο της ΕΚΤ κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, οι προβολές για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει ταχεία μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ κράτησε κλειστά χαρτιά για τον Οκτώβριο.

Ασία

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές πήραν στα χέρια τους νέα οικονομικά στοιχεία για την Κίνα, ενώ αναμένουν ευρέως την απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Η Κίνα δημοσίευσε μια σειρά από ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τα δεδομένα για την παραγωγή των εργοστασίων, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις να υπολείπονται των προσδοκιών για τον Αύγουστο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, ενώ οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε υψηλότερα κατά 0,13% μετά από μία ασταθή συνεδρίαση.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,27% στις 8.122,60 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted Index πρόσθεσε 0,42% και έκλεισε στις 21.850,08 μονάδες.

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα και τη Νότια Κορέα παρέμειναν για το φεστιβάλ του Φθινοπώρου.

Κλειστά ήταν και τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας για την Ημέρα Σεβασμού των Ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των ηλικιωμένων στην Ιαπωνία

Κομισιόν: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο Τιερί Μπρετόν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider