Κομισιόν: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο Τιερί Μπρετόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Παραιτήθηκε ξαφνικά ο Τιερί Μπρετόν
Κατηγορεί την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ζήτησε την απόσυρσή του με αντάλλαγμα ένα «χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή» για τη Γαλλία.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επίτροπος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, κατηγορώντας την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μπρετόν αναφέρει πως η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία «για προσωπικούς λόγους» να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Κομισιόν, με αντάλλαγμα ένα «χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, τις υπηρεσίες της Επιτροπής, τους ευρωβουλευτές, τα κράτη-μέλη και την ομάδα μου. Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μια φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», αναφέρει.

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων -που μαρτυρούν περαιτέρω τον αμφισβητήσιμο χαρακτήρα της διοίκησης (της Επιτροπής)- πρέπει να συμπεράνω ότι δεν μπορώ πλέον να ασκήσω τα καθήκοντά μου στο Σώμα» των Επιτρόπων, αναφέρει στην επιστολή.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Τ. Μπρετόν με την Πρόεδρο της Επιτροπής ήταν συχνά συγκρουσιακές, με τον πρώτο μάλιστα να αφήνει ανοιχτά υπονοούμενα κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να παρουσιάσει την Τρίτη το πρωί στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τη νέα ομάδα των Ευρωπαίων Επιτρόπων και των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο με την αποχώρηση του Τ. Μπρετόν, η Γαλλία θα πρέπει να προτείνει ένα νέο Επίτροπο και ως εκ τούτου είναι πιθανό να αναβληθεί εκ νέου η παρουσίαση του νέου Σώματος των Επιτρόπων, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider