Ιαπωνία: Η χειρότερη έλλειψη ρυζιού τα τελευταία 30 χρόνια - Ράλι ως 23% για τις τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Η χειρότερη έλλειψη ρυζιού τα τελευταία 30 χρόνια - Ράλι ως 23% για τις τιμές
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έλλειψη ρυζιού των τελευταίων 30 ετών είναι η Ιαπωνία, με τη χώρα να βγαίνει από το πιο ζεστό καλοκαίρι που βίωσε στην ιστορία της, με άδεια ράφια και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται διαρκώς

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έλλειψη ρυζιού των τελευταίων 30 ετών είναι η Ιαπωνία, με τη χώρα να βγαίνει από το πιο ζεστό καλοκαίρι που βίωσε στην ιστορία της, με άδεια ράφια, τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται διαρκώς και την κυβέρνηση να ζητά από τους καταναλωτές να μην πανικοβάλλονται από την υπάρχουσα κατάσταση.

Τα σούπερ μάρκετ περιορίζουν τους πελάτες να αγοράζουν μία συσκευασία ρύζι ανά ημέρα για κάθε οικογένεια, με τα τυπικά σακιά 5 κιλών ιαπωνικού ρυζιού να κοστίζουν περίπου 20 δολάρια (2.871 γιεν), μία τιμή έως και 23% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όπως αναφέρουν οι The Japan Times.

Η τιμή του σακιού βάρους 60 κιλών ακατέργαστου ρυζιού που πωλείται σε χονδρεμπόρους από τους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς της Ιαπωνίας (JA) — η οποία ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της διανομής σιτηρών της χώρας — σκαρφάλωσε στα 16.133 γιεν τον Αύγουστο, περίπου 112 δολάρια.

Τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός του ρυζιού αυξήθηκε κατά 28,3% σε ετήσια βάση — η μεγαλύτερη αύξηση από το 1975. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο πληθωρισμός είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θέλουν οι ψηφοφόροι να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κατευθύνεται σε εσωκομματικές εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τα εμπορικά αποθέματα ρυζιού της Ιαπωνίας μειώθηκαν σε 1,56 εκατομμύρια τόνους τον Ιούνιο, τα χαμηλότερα από τότε που το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το 1999.

Το επόμενο έτος, τα αποθέματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο περιορισμένα. Ενώ το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι η σοδειά του 2024 θα παράγει 6,69 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, η κατανάλωση προβλέπεται να είναι 6,73 εκατομμύρια τόνοι από τον Ιούλιο έως τον Ιούνιο του 2025.

Η εισροή τουριστών που θέλουν να γευτούν σούσι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και οι δεκαετίες λανθασμένης γεωργικής πολιτικής, θεωρούνται οι βασικότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απροσδόκητη έλλειψη.

Ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών οδήγησε στην αύξηση της κατανάλωσης ρυζιού, η οποία έφτασε τους 6,9 εκατομμύρια τόνους το 2023. σύμφωνα με τους Financial Times, αυξημένη κατά 100.000 τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ένα ρεκόρ 21 εκατομμυρίων τουριστών επισκέφθηκαν την Ιαπωνία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου φέτος με τις συλλογικές δαπάνες για τρόφιμα και ποτά την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου να είναι περίπου 75% υψηλότερα από το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τους The Japan Times, οι σακούλες με ρύζι αναμένεται να αρχίσουν να γεμίζουν ξανά τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας μόλις οι αγρότες συγκομίσουν τη νέα τους σοδειά, αν και η αύξηση της προσφοράς θα βοηθήσει ελάχιστα για να τιθασευτούν οι υψηλότερες τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Μιλάμε με τον Πρόεδρο της Fed, αλλά δεν συντονίζουμε τις κινήσεις μας

PepsiCo: Σχεδιάζει την επαναφορά του 60% της παραγωγής αναψυκτικών στην Ελλάδα και στοχεύει στη HORECA

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider