Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά κόντρα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά κόντρα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,20% στις 42.208 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,25% στις 5.732 μονάδες και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,56% στις 18.074 μονάδες.

Νέο ρεκόρ πέτυχαν ο Dow Jones και ο S&P 500 στην Wall Street την Τρίτη, με τον δεύτερο να βρίσκει ισχυρό στήριγμα από το ράλι της Nvidia στον απόηχο της πρώτης μείωσης επιτοκίων από την Fed από το 2020. Μάλιστα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατάφερε να αποτινάξει από πάνω του την «κατάρρευση» της εικόνας που έχουν σχηματίσει οι Αμερικανοί καταναλωτές για την οικονομία των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα πάνω από τρία χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για την αγορά εργασίας και τις επιχειρηματικές συνθήκες εντείνονται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 98,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από την μέτρηση των 105,6 μονάδων τον Αύγουστο και από τις προβλέψεις του Dow Jones για 104 μονάδες.

Πεπεισμένος για την ανικανότητα της οικονομίας των ΗΠΑ ότι θα συνεχίσει να αντέχει τους επόμενους μήνες, εμφανίστηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. «Μακροπρόθεσμα είμαι αισιόδοξος. Βραχυπρόθεσμα, είμαι λίγο πιο δύσπιστος. Οι αγορές τιμολογούν τα πράγματα σαν να θα είναι υπέροχα. Βάλτε με στους επιφυλακτικούς. Είμαι με την πιο προσεκτική πλευρά των στοιχημάτων», πρόσθεσε ο CEO.

Παρά τους αντίθετους ανέμους, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,20% στις 42.208 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,25% στις 5.732 μονάδες και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,56% στις 18.074 μονάδες. Στα ταμπλό, η μετοχή της Nvidia εκτινάχθηκε 3,97% στα 120,87 δολάρια. Οι βασικοί δείκτες πάντως οδεύουν προς το τέλος του μήνα καταγράφοντας σταθερά κέρδη.

Ο Dow σημειώνει άνοδο 1,3% τον Σεπτέμβριο. Ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν ενισχυθεί κατά 1,3% και 1,9%, αντίστοιχα. Ορισμένα από αυτά τα κέρδη προέρχονται καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τα κέρδη. Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς κινείται με μικρή πτώση στο 3,73%, όπως και του 2ετούς στο 3,544%.

Βεβαίως, καύσιμο σε Dow και S&P 500 έδωσαν οι κινεζικές μετοχές μετά τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης που ανακοινώθηκε από το Πεκίνο. Οι μετοχές των εισηγμένων στις ΗΠΑ Alibaba και JD.com σημείωσαν άνοδο 5% και 8% αντίστοιχα με την μετοχή της Caterpillar να ενισχύεται άνω του 3%.

Η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης θέτει την οικονομία των ΗΠΑ σε καλή τροχιά για μια ήπια προσγείωση, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Goldman Sachs. «Νομίζω ότι αυτή η πρώτη περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης είναι ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τη νέα κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Fed. Και ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεκλειδώσει αυξητικά τα ποσοστά εμπιστοσύνης και θα μειώσει προφανώς τα κόστη προς το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Ντένις Κόουλμαν, CFO της Goldman Sachs, μιλώντας στο CNBC την Τρίτη.

«Ουσιαστικά, όταν τα παίρνετε και τα δύο μαζί, διατηρούν το τείχος της ανησυχίας χτισμένο», δήλωσε ο ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Evercore ISI, Τζούλιαν Εμανουέλ, στην εκπομπή “Squawk on the Street” του CNBC την Τρίτη. «Θα ανησυχούσαμε περισσότερο αν αρχίζαμε να ακούμε ότι όλα είναι υπέροχα όλα είναι ρόδινα» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό: Πάνω από τα 2.650 δολάρια - Άλμα 28% εντός του 2024

Πετρέλαιο: Κέρδη με ώθηση από Κίνα και Μέση Ανατολή

Τα μέτρα ενίσχυσης στην Κίνα έφεραν κέρδη στις ευρωαγορές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider