Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά κέρδη άνω του 2%, λόγω των ειδήσεων περί νέων οικονομικών μέτρων στήριξης από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου την Κίνα και τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πλήξει τον εφοδιασμό στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, άλλος ένας τυφώνας απειλεί τον εφοδιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο.
Τελικά το αμερικανικό WTI έκλεισε ενισχυμένο κατά 1,19 δολάρια, ή 1,7% και διαπραγματεύεται στα 71,56 δολάρια, ενώ το ευρωπαϊκό brent κατέγραψε κέρδη 1,28 δολάρια, ή 1,7% στα 75,17 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ήταν το υψηλότερο κλείσιμο για το Brent από τις 2 Σεπτεμβρίου.
«Η ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης για το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης από την πανδημία, σε συνδυασμό με την ξαφνική άνοδο της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή… έχει προκαλέσει πλήγμα στο πτωτικό κλίμα που κυριάρχησε στις αγορές πετρελαίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», αναφέρει ο Claudio Galimberti, διευθυντής ανάλυσης παγκόσμιας αγοράς στη Rystad Energy.
Στη Μέση Ανατολή, μια βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, οι οποίες σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές σκότωσαν 558 ανθρώπους και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες σε φυγή για ασφάλεια.
Το δικό τους ρόλο στην άνοδο των τιμών παίζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας για να τονώσει την οικονομία της. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην περικοπή ενός βασικού επιτοκίου και μείωσε το αποθεματικό που είναι υποχρεωμένες να διακρατούν οι τράπεζες στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2018.
Όσο αφορά τα εβδομαδιαία δεδομένα αποθήκευσης πετρελαίου στις ΗΠΑ, νεότερα στοιχεία αναμένονται αύριο από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA). Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας απέσυραν περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα αποθέματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου. Αν είναι σωστή η εκτίμηση, αυτή θα είναι η πέμπτη φορά σε έξι εβδομάδες που τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώνονται και συγκρίνεται με μία απόσυρση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ίδια εβδομάδα πέρυσι και μία μέση μείωση 1,0 εκατομμυρίων βαρελιών τα τελευταία πέντε χρόνια (2019-2023).