Επανάληψη της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, με τους πρωινούς αγοραστές να καίγονται ξανά προς τις δημοπρασίες όπου βγήκε νέο κύμα πωλήσεων σε όλο το ταμπλό. Αφορμές δε χάνει φυσικά το ΧΑ για να υποχωρήσει σε χρόνο dt. Χθες ήταν το κλείσιμο εννιαμήνου, σήμερα το αρνητικό άνοιγμα της Wall που βρίσκεται όμως πάνω από τις 5.700 μονάδες...και η πληροφορία του Axios από Λ. Οίκο ότι επίκεινται πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.
Άμεσα ενεργοποιήθηκαν πωλητές που πίεσαν αφυκτικά ξανά την αγορά που απώλεσε τις 1.450 μονάδες στις δημοπρασίες, κλείνοντας ξανά σε χαμηλός ημέρας.
Πέραν αυτού, η αγορά εν μέσω ιστορικών υψηλών στις διεθνείς αγορές παλεύει με τους δικούς της «εχθρούς». Ψυχολογία δεν υπάρχει ούτε φαίνεται να βελτιώνεται ώστε να υπάρξει μια ισχυρή δυναμική κίνηση που να πείθει να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές στην αγορά. Το ΧΑ δε δείχνει να μπορεί να προσελκύσει ισχυρά ποιοτικά ξένα χαρτοφυλάκια και εδώ και μήνες αρέσκεται σε ένα άχαρο trading κινούμενο σε ένα στενό εύρος που απωθεί και τους πλέον αισιόδοξους να τοποθετηθούν. Οι βραχυπρόθεσμοι από την άλλη συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι σε πολλές μετοχές με τα μπες-βγες να ταλαιπωρούν ακόμη περισσότερο την αγορά.
Παράγοντες της αγοράς στέκονται στο κλείσιμο εννιαμήνου για το χθεσινό «πλάκωμα» στις δημοπρασίες κατά κύριο λόγο, αλλά κλείσιμο υπήρξε και στις μεγάλες διεθνείς αγορές που απογειώνονται και χθες δεν είδαν τις ζημιές που είδε η Λ. Αθηνών. Το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ αποτελεί το βασικό σημείο προβληματισμού της αγοράς καθώς το εύρος τιμής και οι προοπτικές του να κλείσει προς το υψηλό τμήμα δεν ευννοεί να τρέξει το ταμπλό όπως στην πρώτη περίπτωση. Παράλληλα, η υποχρεώση υποβολής προσφορών στο ελληνικό βιβλίο στα 7,95 ευρώ (στο υψηλό άκρο) κινητοποιεί μερίδα επενδυτών να αγοράσουν φθηνότερα στο ταμπλό (κλείσιμο στα 7,66 χθες) κάτι που είναι απόλυτο λογικό και φαίνεται και στο ότι στο υψηλό άκρο το επίπεδο υπερκάλυψης βρίσκεται μόλις στις 2 φορές, έναντι 11 φορών στο σύνολο. Συνεπώς τα long only τοποθετούνται ελαφρώς πιο χαμηλά και αναμένουν τις ανακοινώσεις ΤΧΣ-συμβούλων για τον περιορισμό του εύρους, ώστε να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Παράλληλα, η ανάμνηση από τον τρόπο υλοποίησης του placement σε Πειραιώς φοβίζει την αγορά για μια επανάληψη του ίδιου λάθους (υψηλή τιμή).
Την ίδια στιγμή πολύ χειρουργικά καταγράφεται τριμάρισμα θέσεων σχεδόν σε όλο το ταμπλό από μερίδα επενδυτών. Εδεικτικό είναι πως σε αυτή την αγορά αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές ταλαιπωρούνται εδώ και πολλούς μήνες παρά τα ισχυρά θεμελιώδη, τις διαρκείς εξαγορές και την εξωστρέφεια που διαθέτουν (βλ. ΔΕΗ, Metlen). Σε άλλες αγορές ίσως έπαιζαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, αλλά στο ΧΑ αρκούνται σε αυτά, όπως και οι τράπεζες και άλλες μετοχές με growth. Μεγάλη η αναντιστοιχεία και με τις τιμές στόχους σχεδόν όλων των αναλυτών.
Στο ταμπλό, o ΓΔ υποχώρησε κατά 0,34% στις 1.447,03 μονάδες, με τον τζίρο να υπερβαίνει ελαφρώς τα 107 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,5% και ο τραπεζικός βούλιαξε και σήμερα κατά 1,03% στις 1.238,59 μονάδες.
Στις τράπεζες, βουτιά κατέγραψε η ΕΥΡΩΒ στο -1,75% και τα 2,022 ευρώ, με την Alpha στο -1,38%, και την Πειραιώς στο -0,94%. Απώλειες και για την ΕΤΕ στο -0,34% και για Κύπρου.
Βίαια πτώση στις δημοπρασίες για Metlen στο -1,24% και τα 34,94 ευρώ, με την ΕΕΕ στο -1,54%. Κάτω από τα 12 ευρώ και η ΔΕΗ. Πιέσει σε ΒΙΟ, Τιτάν και ΟΠΑΠ. Υπεραπέδωσαν ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ με κέρδη 1,61% και 1,95% αντίστοιχα. Κέρδη και για την Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean.