Μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, που κλιμάκωσε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές στην αγορά πετρελαίου προβλέπουν μια πραγματική απειλή για τον «μαύρο χρυσό». Σύμφωνα με το CNBC, οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ενδέχεται σύντομα να γίνουν στόχος για το Ισραήλ που εξετάζει τα αντίποινά του προς την Τεχεράνη.
«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», τονίζει ο Σαούλ Κανόβιτς, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο MST Marquee. «Το ενδεχόμενο μιας υπαρκτής διαταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού με τις προμήθειες πετρελαίου είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό» πρόσθεσε.
Η νέα σύγκρουση θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «εξομάλυνσης των γεωπολιτικών κινδύνων» καθώς έως εσχάτως οι πιέσεις από τα μέτωπα σε Μέση Ανατολική και Ουκρανία βρίσκονταν σε σχετική ύφεση, έσπευσε να συμπληρώσει.
Έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται στον «αέρα», μετά τον νέο γύρο εντάσεων ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη, με αποτέλεσμα μία επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ή αυστηρότερες κυρώσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, όπως επεσήμανε.
Το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, το αργό αμερικανικό πετρέλαιο WTI ενισχύεται 3% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς κερδίζει 1,44% στα 74,62 δολάρια το βαρέλι. Φόβους για εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού μέχρι και κατά 30 δολάρια το βαρέλι υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα είδαν και οι αναλυτές της Deutsche Bank, εξετάζοντας μια σειρά από διάφορα σενάρια υπό το σκηνικό κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή.
Ουσιαστικά από την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης μέχρι τώρα έχει καταγραφεί ένα ποσοστό αύξησης της τάξεως του 5%. Προς το παρόν πάντως η τιμή παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και μάλιστα σημαντικά, περίπου κατά 16,3%, καθώς μέχρι τώρα στις διεθνείς αγορές είχαν κυριαρχήσει οι φόβοι ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο θα προκαλέσει και περιορισμό της ζήτησης του πετρελαίου. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα, καθώς και η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα επηρεαστεί από το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.