Ευρωαγορές: Χαμηλότερα σχεδόν 1% με τη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Χαμηλότερα σχεδόν 1% με τη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,93% στις 516,18 μονάδες, με σχεδόν όλους τους τομείς να διαπραγματεύονται στο «κόκκινο». Ο κλάδος των κατασκευών σημείωσε πτώση 2%, ενώ ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτέλεσε τη μόνη εξαίρεση προσθέτοντας 0,3%. Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,84% στις 4.921 μονάδες.

Οι μετοχές των αυτοκινήτων κατέγραψαν απώλειες 2,17% καθώς την Παρασκευή πρόκειται να ληφθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εάν θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί έως 45% στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μετοχές των Stellantis και Volvo υποχώρησαν κατά 4% και 3% αντίστοιχα

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,90% στις 18.992 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανήλθε στις 7.477 μονάδες με - 1,32%. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,10% στις 8.282 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο αποδυναμώθηκε 1,5% στις 33.170 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,07% στις 11.618 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε και πάλι σε τροχιά συρρίκνωσης τον Σεπτέμβριο. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 49,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,0 μονάδες τον Αύγουστο, στην Ευρωζώνη.

Νωρίτερα σήμερα, ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας, μιλώντας στον Guardian, είχε αναφερθεί στα επόμενα βήματα της BoE σε σχέση με τα βασικά της επιτόκια, τονίζοντας πως «κάποια πιο θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο επιθετική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων».

Ο Μπέιλι ανέφερε συγκεκριμένα πως η BOE θα μπορούσε να γίνει «λίγο πιο ακτιβιστική» στην προσέγγισή της για μειώσεις επιτοκίων, εάν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι καλές, καθώς «οι πιέσεις για στις τιμές δεν ήταν τόσο επίμονες όσο πιστεύαμε προηγουμένως».

«Οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι πολύ σοβαρές», τόνισε ο Μπέιλι στην εφημερίδα. «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Είναι προφανές ότι υπάρχουν πιέσεις και το πραγματικό ζήτημα είναι πώς θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένες ακόμη πολύ «τεντωμένες» αγορές». Επίσης, ανέφερε ότι φαίνεται ότι υπάρχει «μια ισχυρή δέσμευση να διατηρηθεί σταθερή η αγορά πετρελαίου», όμως «υπάρχει ένα σημείο πέρα ​​από το οποίο αυτός ο έλεγχος θα μπορούσε να γκρεμιστεί εάν τα πράγματα γίνουν πολύ άσχημα. Πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς αυτό το πράγμα, γιατί μπορεί να πάει στραβά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider