Όταν οι διεθνείς αγορές βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι και η εγχώρια αγορά κάνει 8/9 αρνητικά τις τελευταίες ημέρες, το πρόβλημα είναι καθαρό δομικό, φανερώνοντας το αίσθημα απαξίωσης και δυσαρέσκειας που κυριαρχεί. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αποχωρούν πλέον από την αγορά, με το οκτάμηνο συσσώρευσης.
Ούτε η είδηση ένταξης του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell αλλά ούτε και το ΟΚ της Κομισιόν για την ολοκλήρωηση του μεγάλου ντιλ ΤΕΝΕΡΓ - Masdar ήταν ικανά να δώσουν ώθηση στην αγορά που συνέχιζε να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, πλην των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo και ΟΠΑΠ που κινήθηκαν δυναμικά προς υψηλότερα επίπεδα.
Στην ετήσια ανασκόπησή του ο ισχυρός index provider έκανε την αρχή θέτοντας το ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη. Με αυτή την κίνηση ο οίκος FTSE προηγήθηκε του MSCI που δεν έδωσε πριν από μερικούς μήνες το «πράσινο φως».
Σημαντική συμβολή στη επίτευξη του συγκεκριμένου ορόσημου έχει όπως φαίνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες (διατηρεί μόνο το 8,39% της Εθνικής) και τα πρόσφατα placements σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen, που έχουν συμβάλει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) ενώ και το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναζωογόνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets αποτελώντας τη μεγαλύτερη εισαγωγή από το 2000. Ωστόσο, η αγορά δεν ακούγει τίποτα. Καθηλωμένο στη στασιμότητα το ΧΑ επιζητά κεφάλαια και φρεσκάδα ώστε να δώσει κίνηση, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι.
Το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό εδώ και αρκετούς μήνες, με τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια να παίρνουν τη μορφή εξόδου κεφαλαίων από την αγορά. Η υπομονή ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτών εξαντλείται και υπό αυτό το πρίσμα οδηγούνται στο ταμείο, είτε με περιορισμένες αποδόσεις είτε ακόμη και με ζημιές. Τα αλλεπάλληλα placements και οι ΑΜΚ έχουν στραγγίξει την ρηχή αγορά που μέσω ενός διαρκούς rotation προσπαθεί κάπως να κρατηθεί.
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στην Κύπρου λόγω του placement της CarVal για το 3% στα 4,20 ευρώ, ενώ έντονες πιέσεις πέρασαν και στα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά. Κύπρου και ΕΤΕ πραγματοποιήσαν σχεδόν το 60% του τζίρου της αγοράς που ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ λόγω των μετοχών που πέρασαν στους θεσμικούς από Κύπρου.
Ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,56% στις 1.419,27 μονάδες, με τον τζίρο στα 203,9 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,19% για τον FTSE 25 αλλά βουτιά 1,17% για τον ΔΤΡ στις 1.202,72 μονάδες.
Βουτιά 10,52% για την Κύπρου λόγω placement στα 4,34 ευρώ, με την ΕΥΡΩΒ στο -0,81% την ΕΤΕ να διολισθαίνει κατά 1,95% στα 7,436 ευρώ και την Alpha στο -1,23% και τα 1,483 ευρώ. Απώλειες 0,59% για την Πειραιώς στα 3,70.
Ισχυρές απώλειες 2,99% στα 10,38 κατέγραψε η ΟΤΟΕΛ φτάνοντας πλέον σε χαμηλό 52 εβδομ. Τριγμοί σε ΜΟΗ στο -1,89% και τα 20,76 ευρώ αλλά και για τα ΕΛΠΕ στο -1,06%.
Συνέχεια στο πολυήμερο αρνητικό σερί για την Metlen που έχει φτάσει στα 33,20 ευρώ, με την Τιτάν στο -1,04% και τα 33,20 ευρώ.
Την αγορά κράτησαν ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η πρώτη ενισχύθηκε κατά 2,10% στα 26,20 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 1,12% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,73% και τα 17,68 ευρώ.
Στα 13 έφτασε η Optima, ενώ ούτε η ΕΧΑΕ μετά την είδηση του οίκου FTSE δεν αντέδρασε έντονα ανοδικά.