«Κοκκίνισαν» οι ευρωαγορές - Άνοδος 3% για την GSK

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκκίνισαν» οι ευρωαγορές - Άνοδος 3% για την GSK
Κέρδη σχεδόν 2% για την Deutsche Telekom.

Χαμηλότερα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές έλαβαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) που μετρά το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, τρέχοντας με ετήσιο ρυθμό 2,4%.

Εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο και ανήλθε στο 3,3% σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί πως το «γκάζι» στις πιέσεις των τιμών, αποδίδεται στο άλμα 0,4% στις τιμές των τροφίμων και την αύξηση 0,2% στο κόστος στέγασης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,18% στις 519,10 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται σε κόκκινο έδαφος. Οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών ωστόσο, ενισχύθηκαν 1,06% μετά το καταστροφικό χτύπημα του τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα που ενίσχυσε τις προοπτικές του κλάδου. Από την άλλη, οι μετοχές της τεχνολογίας διολίσθησαν κατά 1%, αντιστρέφοντας τη θετική δυναμική που είχαν αναπτύξει στις αρχές της εβδομάδας. Ο EuroStoxx50 κατέγραψε απώλειες 0,24% στις 4.970 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 0,23% στις 19.209 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε με - 0,24% στις 7.541 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ανήλθε στις 8.237 μονάδες με απώλειες 0,07%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,43% στις 34.077 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,72% στις 11.657 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Italgas προχώρησε στην εξαγορά της 2i Rete Gas, ενός μικρότερου αντιπάλου, μια συμφωνία μέσω της οποίας θα επενδύσει 15,6 δισ. ευρώ στις δραστηριότητές του μέχρι το 2030. Η μετοχή της έκλεισε με άνοδο 0,71%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GSK ενισχύθηκε 3,2% μετά τη συμφωνία της εταιρείας να καταβάλει έως και 2,2 δισ. δολάρια για την επίλυση αγωγής στις ΗΠΑ σχετικά με μία θεραπεία της.

Τέλος, η μετοχή της Deutsche Telekom AG ενισχύθηκε κατά 1,81%, μετά την ανακοίνωση πως σχεδιάζει να προτείνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως και 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) για το 2025 ενώ επίσης αυξάνει το μέρισμά της για το 2024.

Ικανοποιημένοι φάνηκαν με την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τάχθηκαν υπέρ σταδιακής μείωσης των επιτοκίων δεδομένων των πιέσεων που εξακολουθούν να ασκούνται στις τιμές, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ φάνηκε να διατηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση, δίνοντας έμφαση στους παράγοντες που εξακολουθούν να εμποδίζουν την σταθεροποίηση του πληθωρισμού προς τον στόχο της τράπεζας για το 2%.

«Τα μέλη συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι μια σταδιακή προσέγγιση στην χαλάρωση της πολιτικής είναι πιο κατάλληλη, εάν τα μελλοντικά δεδομένα είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις», καταγράφεται στα πρακτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider