Την πλάτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών γυρνούν ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, ξένοι και Έλληνες, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες. Ο βαρύς τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την πτωτική του πορεία μετά το placement της Εθνικής, με τους αναλυτές από την άλλη να συνεχίζουν να ψηλώνουν τις τιμές στόχους.
Βέβαια η αγορά δεν ακούει σε αυτά και δε πείθεται, όπως δε συγκινήθηκε από την ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση στο γρουπ των αναπτυγμένων αγορών, με τη φυγή κεφαλαίων να συνεχίζεται προς άλλες αγορές.
Στα αξιοσημείωτα πως το ΧΑ βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό δρόμο από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να απογειώνεται ξεπερνώντας και τις 5.800 και βάζοντας στόχο για τις 6.000 μονάδες πλέον.
Το ΧΑ από την άλλη μάχεται να κρατήσει τις 1.400... με το τζίρο να βυθίζεται σήμερα σε επίπεδα που δεν είχε δει η αγορά ούτε εν μέσω θερινής ραστώνης, τον Αύγουστο. Με απλά λόγια, τραγική εικόνα σε μια άκρως ρηχή και εύκολα χειραγωγούμενη αγορά, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στο αν θα αναβαθμίστει σε αναπτυγμένη, λες και είχαν λυθεί τα δομικά προβλήματα αυτού και είχε καρπωθεί τα μέγιστα στο γκρουπ των αναδυόμενων για να ανέβει βαθμίδα.
Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «αν κάποιος δει όλα τα δεδομένα της αγοράς μπορεί από την μία να φοβίζει ότι αν συμβεί κάτι στο εξωτερικό η αγορά θα πιεστεί αλλά από την άλλη τόσο τα αποτελέσματα όσο και τα placements του τελευταίου διαστήματος δεν δείχνουν ότι το σενάριο αυτό είναι εύκολο να πάρει σάρκα και οστά. Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγοραστές εμφανίζονται επιλεκτικά ανά μετοχή χωρίς να τοποθετούνται στο σύνολο της αγοράς επιθετικά. Από την άλλη την περίοδο αυτή έχουμε ουρές από funds που έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα και πουλάνε Ελλάδα αλλά και γενικά αναδυόμενες αγορές μεταφέροντας επενδύσεις προς την Ασία. Παρόλα αυτά η Ελλάδα μπροστά της έχει την είσοδο της και πάλι στις αναπτυγμένες αγορές γεγονός που αν συμβεί αλλά και πριν συμβεί θα δώσει την αφορμή για είσοδο νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Για αυτό και τα πακέτα που βγαίνουν προς πώληση είτε στον τραπεζικό είτε σε άλλους κλάδους απορροφούνται άμεσα.
Το πιο πιθανό όλο αυτό το σκηνικό συσσώρευσης των τελευταίων μηνών να είναι περισσότερο τεχνικό παρά ουσιαστικό. Άλλωστε το ράλι που κατέγραψε η αγορά σε κάποιες εταιρίες το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται και τον χρόνο του. Να θυμίσουμε ότι η αγορά μας είναι αισθητά ρηχή και αυτό την κάνει εύκολα χειραγωγίσιμη».
Στο τεχνικό σκέλος τώρα το κλείσιμο της Παρασκευής έδωσε το έναυσμα για μία πιθανή αντίδραση και πάλι έχοντας μπροστά μας το 1.440 επίπεδο σαν αντίσταση. Μόνο μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1405 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Η προσφορά σε κάποιους τίτλους φαίνεται να μην μπορεί να τους ωθήσει χαμηλότερα και φαίνεται ότι είναι έτοιμες να βγάλουν αντίδραση και πάλι.
Από την πλευρά του ο Π. Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, επισημαίνει πως «η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ έχει αφήσει ουσιαστικά τους επενδυτές με τα κέρδη του Ιανουαρίου, καθώς έκτοτε το bottom line των διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων πιθανότατα… δεν εντυπωσιάζει. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο προβληματιζόμαστε από το ότι οι 8 από τις 9 προηγηθείσες συνεδριάσεις έκλεισαν «στο κόκκινο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται επί τη βάσει γρηγορότερων αντανακλαστικών και μικρότερης… «υπομονής».
Στο ταμπλό, ο ΓΔ έσβησε τα πενιχρά κέρδη της Παρασκευής υποχωρώντας περαιτέρω σήμερα, στα όρια των 1.410 μονάδων. Από την άλλη, το διεθνές ράλι καλά κραττεί. Ο ΓΔ επέστρεψε στο κόκκινο με απώλειες 0,37% στις 1.411,49 και τζίρο που με το ζόρι προσέγγισε τα 82 εκατ. ευρώ. Νέο βύθισμα για τις τράπεζες και κυρίως για την ΕΤΕ, με το στορι που συνέβη στην Πειραιώς να επαναλαμβάνεται και στην ΕΤΕ μετά το placement.
Ο FTSE 25 έκλεισε με απώλλειες 0,47% στι 3.420,04 μονάδες, με τον ΔΤΡ να βουλιάζει στο -1,43% και στις 1.189,54 μονάδες και να κλείνει σε χαμηλό ημέρας.
Η ΕΤΕ διολίσθησε κατά 2,47%, η Eurobank κατά -1,81% και η Πειραιώς κατά -0,70% στα 3,674 ευρώ. Νέες απώλειες και για την Κύπρου στο -0,23% και τα 4,38 ευρώ. Οριακή άνοδο 0,17% για την Alpha στα 1,47 ευρώ.
Για πολλοστή φορά η ΕΕΕ κράτησε την αγορά με κέρδη 1,4% στα 33,26 ευρώ, με τη ΜΠΕΛΑ στο 0,86%, τα ΕΛΠΕ στο 0,28% και την Aegean με την ΟΤΟΕΛ στο 1,89% και 1,13% υψηλοτερα.
Μέχρι τα 33,64 ευρώ έφτασε η Metlen για να κλείσει σε χαμηλό ημέρας στα 33 ευρώ με οριακή άνοδο 0,30%. Βαριές απώλειες για ΔΕΗ στο -2,06%, ΜΟΗ που έκλεισε σε χαμηλό 52 εβδομ. στα 20,58 ευρώ. Νέες απώλειες για ΤΙτάν στο -0,92% και τα 32,45 ευρώ, με τη ΓΕΚ στο -0,9%.
Βαριές απώλειες και για την Cenergy στο -2,78% και τα 9,10 ευρώ.