Ευρωαγορές: Πιέσεις από πετρέλαιο και τεχνολογία - «Βουτιά» άνω του 16% για την ASML

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Πιέσεις από πετρέλαιο και τεχνολογία - «Βουτιά» άνω του 16% για την ASML
Τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια έκλεισαν σε κόκκινο έδαφος

Με πτώση κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να αναλύουν τα σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, το sell off του πετρελαίου που συνεχώς διευρύνεται ενώ παράλληλα αναμένουν και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη που θα καθορίσει πολλά για την πορεία της αγοράς στους τελευταίους μήνες της χρονιάς.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,80% στις 520,57 μονάδες με τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια να κλείνουν σε κόκκινο έδαφος.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,06% στις 19.520 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε 1,05% στις 7.521 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 διολίσθησε 0,52% στις 8.249 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,29% στις 34.578 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 με +0,67% ενισχύθηκε στις 11.930 μονάδες.

Οι κλάδοι μοίρασαν απώλειες και κέρδη, με τις μετοχές των media να ενισχύονται 1,46%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 3,24%, ακολουθώντας το γενικότερο sell off στην συγκεκριμένη αγορά.

Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν 6,36%, οδηγημένες από απώλειες άνω του 15% για τον ολλανδικό γίγαντα τσιπ ASML. Σήμερα ο ολλανδικός γίγαντας των τσιπ, ανακοίνωσε ότι αναμένει οι καθαρές πωλήσεις για το 2025 να κυμαίνονται μεταξύ 30 δισ. ευρώ (32,72 δισ. δολάρια) και 35 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο μισό του εύρους που είχε προβλέψει προηγουμένως. Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών σημείωσαν άνοδο 1,97%, χάρη στη σουηδική Ericsson, η οποία έκανε άλμα 10,8%, μετά την υπέρβαση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου των αναλυτών, καθώς η συμφωνία της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τον αμερικανικό φορέα AT&T άρχισε να αποδίδει.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ρυθμός ανόδου των μισθών στη Βρετανία επιβραδύνθηκε για το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου, ενώ η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται, όπως φανέρωσαν τα επίσημα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών την Τρίτη. Ειδικότερα, οι μέσες αποδοχές εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 4,9%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, σε σύγκριση με το 5,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.

Τα τελευταία δεδομένα για τους μισθούς στη Βρετανία αποτελούν τις «τελευταίες πιέσεις» πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου μια ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θεωρείται πιθανή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider