Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα στον απόηχο της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα στον απόηχο της ΕΚΤ
Οι επενδυτές αφομοιώνουν τη νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και την καλύτερη, έστω και ελαφρώς, των προσδοκιών ανάπτυξη που κατέγραψε η Κίνα

Τελευταία ενημέρωση: 12:01

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τη νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και την καλύτερη, έστω και ελαφρώς, των προσδοκιών ανάπτυξη που κατέγραψε η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σήμερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,28% στις 525,37 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να υποχωρούν. Ο EuroStoxx 50 ενισχύεται 0,53% στις 4.973 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,13% στις 19.614 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχωρεί 0,28% στις 8.361 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,42% στις 7.615 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,27% και ανέρχεται στις 35.135 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 με -0,18% κινείται στις 11.882 μονάδες.

Χθες ο Stoxx 600 έκλεισε στο πράσινο, αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε την τρίτη μείωση των επιτοκίων για το 2024. Η κεντρική τράπεζα μείωσε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, καθώς οι κίνδυνοι πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Από το πεδίο των μάκρο στοιχείων, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία, με ώθηση από τις πωλήσεις υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών, παρά το γενικότερο σκηνικό αβεβαιότητας που επικρατεί από τις φορολογικές αυξήσεις που αναμένονται στον προϋπολογισμό. Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά και online καταστήματα αυξήθηκαν κατά 0,3% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση 0,4%.

Ράλι για CSI 300 και Hang Seng μετά τα νέα από την Κίνα

Ανέκαμψαν την Παρασκευή οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημείωσε καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη. Συνολικά, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν με μεικτά πρόσημα.

Συγκεκριμένα, με ρυθμό 4,6% «έτρεξε» η οικονομία της Κίνας στο γ' τρίμηνο, ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters, που έβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 4,5%. Η μέτρηση σε ετήσια βάση είναι μικρότερη από το 4,7% του β' τριμήνου. Σε βάση τριμήνου, η οικονομική επέκταση της Κίνας ήταν της τάξης του 0,9%, από 0,7% στο β' τρίμηνο. «Η εθνική οικονομία έδειξε θετικά σημάδια ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Sheng Laiyun της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. «Οικοδομείται εμπιστοσύνη έτσι ώστε να πετύχουμε τον ετήσιο στόχο ανάπτυξης του περίπου 5%» πρόσθεσε. Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας που επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,2% τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτίμησης για 2,5%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο 5,4% τον ίδιο μήνα, έναντι εκτίμησης για +4,5%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν 5,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μια μεγαλύτερη πτώση από 5,3% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας εκτινάχθηκε 3,61% καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα δεδομένα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο πάνω από 3,5%.

Ο συνολικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας για τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 2,5%, ενώ ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των φρέσκων τροφίμων — αυξήθηκε 2,4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Reuters για 2,3%.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,11% για να κλείσει στις 38.987 μονάδες, ενώ ο Topix ευρείας βάσης ενισχύθηκε οριακά 0,04%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας διολίσθησε 0,58% για να κλείσει στις 2.594,11 μονάδες, ενώ ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,55% στις 753,22 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 0,87% και ολοκλήρωσε στις 8.283,2 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider