Παραμένει σε επίπεδα - ρεκόρ ο χρυσός

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παραμένει σε επίπεδα - ρεκόρ ο χρυσός
Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, υποκινούμενη από την αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση έδωσαν νέα «καύσιμα» στο πολύτιμο μέταλλο.

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει ο χρυσός και την Τρίτη, καθώς παράγοντες όπως η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, υποκινούμενη από την αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση έδωσαν νέα «καύσιμα» στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός στην αγορά σποτ κέρδισε 0,7% στα 2.739,81 δολάρια ανά ουγγιά μετά το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ των 2.744,08 δολαρίων. Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο 0,6% στα 2.754,30 δολάρια. Το ασήμι στην αγορά σποτ ενισχύθηκε 2,8% στα 34,72 δολάρια ανά ουγγιά αφού άγγιξε νέο 12ετές υψηλό νωρίτερα στη συνεδρίαση. Η πλατίνα σκαρφάλωσε 2,6% στα 1.029,10 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο πρόσθεσε 2,2% στα 1.074,38 δολάρια.

Ο χρυσός, που θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων, έχει κερδίσει πάνω από 32% φέτος, σημειώνοντας πολλαπλά ρεκόρ. Τα χαμηλότερα επιτόκια αυξάνουν επίσης την ελκυστικότητα της κατοχής του πολύτιμου μετάλλου. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν ο κύριος μοχλός... Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο αγώνας φαίνεται να είναι ακόμα αμφίρροπο και η πολιτική αγωνία οδηγεί σε νέα κέρδη» τονίζει ο Πίτερ Α. Γκραντ, αντιπρόεδρος και ανώτερος στρατηγός μετάλλων στη Zaner Metals.

«Σίγουρα, αν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαμε να δούμε τον χρυσό στα 3.000 δολάρια πριν από το τέλος του έτους, αλλά κλίνω περισσότερο προς το πρώτο τρίμηνο του 2025», υπογραμμίζει ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές οι τράπεζες είναι ένας άλλος παράγοντας που συντηρεί το ράλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: «Κόκκινο 2 στα 2» - Ιστορικό υψηλό για την SAP

Βαθύ κόκκινο και κύμα πωλήσεων στο Χρηματιστήριο - Sell off σε τράπεζες

Κλινικές μελέτες: Χάνει έδαφος η Ευρώπη – Απώλεια 60.000 θέσεων για τους ασθενείς της

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider