Κέρδη για το χρυσό - Εκτινάχθηκε 9,2% το παλλάδιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κέρδη για το χρυσό - Εκτινάχθηκε 9,2% το παλλάδιο
Η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές αναταραχές ενίσχυσε τις τιμές.

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός την Πέμπτη, συνεχίζοντας να διαπραγματεύονται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές αναταραχές ενίσχυσε τις τιμές. Την ίδια ώρα το παλλάδιο σημείωσε άνοδο άνω του 9% λόγω ανησυχιών για κυρώσεις εφοδιασμού στη κορυφαία παραγωγό Ρωσία.

Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.733,88 δολάρια ανά ουγγιά έχοντας υποχωρήσει από το υψηλό ρεκόρ των 2.758,37 δολαρίων την Τετάρτη. Τα futures χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 0,7% υψηλότερα στα 2.747,8 δολάρια.

«Αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι ότι ο χρυσός συνεχίζει να θεωρείται ως η πεμπτουσία της αντιστάθμισης έναντι των πληθωριστικών πιέσεων, μαζί με τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Ο χρυσός συνεχίζει να υποστηρίζεται εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο David Meger, διευθυντής συναλλαγών μετάλλων στην High Ridge Futures.

«Η αβεβαιότητα ενόψει των αμερικανικών εκλογών αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα στήριξης για την αγορά χρυσού, δεδομένης της ανησυχίας που μπορεί να αισθάνεται η αγορά ενόψει των εκλογών», πρόσθεσε.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και η ιστορική φήμη του χρυσού ως μέσο αντιστάθμισης της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας έχουν αυξήσει τις τιμές πάνω από 33% μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας πολλαπλά ρεκόρ στην πορεία.

«Οι ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες προοπτικές για το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ ενισχύουν την στροφή στην επένδυση στο χρυσό», ανέφερε σε σημείωμα η ANZ.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ομάδα G7 να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων σε ρωσικό παλλάδιο και τιτάνιο, ανέφερε το Bloomberg News.

Το παλλάδιο εκτινάχθηκε 9,2% στα 1.154,91 δολάρια, έχοντας αυξηθεί έως και 9,6% στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2023.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της προσφοράς του ορυχείου παλλαδίου, μια τέτοια απόφαση θα σφίξει την αγορά και θα έβλεπε τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

To spot ασημί διολίσθησε 0,4% στα 33,60 δολάρια, έχοντας φτάσει στις 22 Οκτωβρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.023,85 δολάρια.

«Το ασήμι είναι ο χρυσός του φτωχού. Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανοδική δυνατότητα για το ασήμι, ενώ ο χρυσός βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ ή όχι πολύ κάτω από αυτό, ενώ το ασήμι εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το υψηλό ρεκόρ του», δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Kitco Metals.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider