Επανήλθε πάνω από τις 1.400 το ΧΑ με τζίρο άνω των 180 εκατ. ευρώ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επανήλθε πάνω από τις 1.400 το ΧΑ με τζίρο άνω των 180 εκατ. ευρώ
Περιόρισε τα κέρδη του ΧΑ στα όρια των 1.400 μονάδων. Αντίδραση από τράπεζες με υψηλό τζίρο.

Με τις τράπεζες και κάποια βαριά χαρτιά να βγαίνουν μπροστά (βλ. Τιτάν, ΟΤΕ) το ΧΑ κατάφερε σε πρώτο βαθμό να επανέλθει πάνω από τις 1.400 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται σημαντικά.

Από κοντά και με σημαντική άνοδο ΔΑΑ, ΔΕΗ, Cenergy, με την αγορά ωστόσο να μην μπορεί να προσεγγίσει στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης τα ενδοσυνεδριακά υψηλά που κατέγραψε, υποχωρώντας προς τις 1.400 μονάδε, καθώς σε πολλές μετοχές βγήκαν πωλήσεις.

Οι Έλληνες επενδυτές είναι μόνιμα απών εδώ και αρκετούς μήνες που έχουν ρευστοποιήσει θέσεις, αναμένοντας μεγάλες διορθώσεις και πτώσεις για να τοποθετηθούν. Βέβαια όπως προκύπτει από τους πολύ υψηλούς τζίρους σε τράπεζες και blue chips τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλοι παίκτες φαίνεται να κάνουν παιχνίδι και να παίρνουν θέσεις μάχης (τράπεζες, ΔΕΗ, Metlen, OTE κτλ).

Το γρήγορο χρήμα πιεζόμενο κιόλας για να παρουσιάσει τις αποδόσεις του κατά τη φετινή χρονιά (κλείσιμο βιβλίων) πουλάει αρκετά επιθετικά. Συνεπώς οι ξένοι αγοραστές κατεβάζοντας αισθητά το bid, τραβούν μεγάλο όγκο χαρτιών σε τιμές ευκαιρίας. Οι αναλύσεις Goldman Sachs και Morgan Stanley για τράπεζες αποτέλεσαν απλά ένα λόγο για κάποιους για να δικαιολογήσουν την πτώση. Τουτέστιν δε πούλαγε κανείς μεγάλος παίκτης λόγω των αναλύσεων των αμερικανικών οίκων και γενικώς το θέμα δεν είναι γιατί πουλάει κάποιος αλλά ποιοι και γιατί τραβούν χαρτί στα τρέχοντα επίπεδα.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της οικονομίας δεν έχει αλλάξει με την αγορά παρόλα αυτά να έχει τους δικούς της ρυθμούς με τους πωλητές και τους αγοραστές να αποφασίζουν το timing των κινήσεων. Η πτώση των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν τα έσοδα από τόκους αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση χορήγησης δανείων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την ίδια την οικονομία. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι πολύ κοντά με το σύνολο των οίκων να δίνουν συστάσεις αγοράς για τον κλάδο με στόχους πολύ υψηλότερους από τα τρέχοντας επίπεδα.

Η υπόλοιπη αγορά σαφώς έχει καλύτερη εικόνα παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι επηρεάζεται σημαντικά από τις πωλήσεις στον κλάδο μιας και κάποιοι μπορεί να μειώνουν θέσεις αλλού για να τοποθετηθούν στις τράπεζες ή να πουλάνε για να συντηρήσουν ανοιχτές θέσεις λόγω αναγκαστικών πωλήσεων από margin calls.»

Σύμφωνα με τον ιδιο, «τεχνικά μένει να δούμε αν ο ΓΔ είναι ικανός άμεσα να καταφέρει να μπει και να μείνει πάνω από το επίπεδο του 1400, Ο σχηματισμός του δεν είναι και ο καλύτερος μιας και αν δεν αναιρεθεί έγκαιρα μπορεί να στοχεύσει και πάλι την ζώνη του 1300-1320 αν και ο τραπεζικός κλάδος ήδη έχει πλησιάσει στον αντίστοιχο στόχο του κάτι που δεν συνάδει με την αντίστοιχη κίνηση του ΓΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέσα στην χρονιά ο τραπεζικός απέδιδε σχεδόν διπλάσια απόδοση από τον ΓΔ και σήμερα τα κέρδη για το 2024 είναι περίπου 8% και για τους δύο. Έτσι λοιπόν η ζώνη του 1380-1390 δεν πρέπει να δώσει απλά μία αντίδραση αλλά να καταφέρει και να είναι και ένα σημαντικό χαμηλό για την αγορά».

Στο ταμπλό, υστέρηση κίνησης καταγράφηκε σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές που έκοψαν τη φόρα της αγοράς και χαμήλωσαν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους (βλ. Metlen από τα 33,12 έκλεισε στα 32,40 ευρώ σχεδόν χαμηλό ημέρας, με τη μετοχή να μη μπορεί να αντιδράσει δυναμικά και να έχει διάρκεια). Τα βλέμματα στράφηκαν στις τράπεζες που αντέδρασαν δυναμικά και μένει να φανεί αν θα έχουν συνέχεια προς υψηλότερα επίπεδα.

Πολλές μετοχές πέραν των τραπεζών απέχουν σημαντικά από τα υψηλά τους όπως η Metlen, τα διυλιστήρια, η Τιτάν, η Cenergy και άλλες αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει ισχυρό αγοραστικό σήμα.

Στο ταμπλό ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,79% στις 1.401,18 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 181 εκατ. ευρώ, με σχεδόν τα 123 εκατ. να γίνονται στις τράπεζες.

Ο FTSE 25 σημειώσε άνοδο 0,99% και ο ΔΤΡ 1,96% στις 1.171,25 μονάδες.

Στις τράπεζες μετά από ημέρες πιέσεων η ΕΤΕ αντέδρασε με άνοδο 2,98% στα 7,264 ευρώ με τζίρο 49,67 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,55% για ΕΥΡΩΒ στα 1,928 ευρώ και τζίρο 11,66 εκατ. με την ΑΛΦΑ στο 1,54% και τζίρο κοντά στα 39 εκατ. Υστέρηση κίνησης για την Πειραιώς στο 0,62% και τα 3,572 ευρώ. Απώλειες για την Κύπρου στο -0,23%.

Ράλι 4,09% για το ΔΑΑ στα 7,842 ευρώ, με την Τιτάν στο 1,87% και την ΜΠΕΛΑ στο 1,38%. Κέρδη επίσης για ΔΕΗ και ΜΟΗ στο 1,45% και το 1,15% αντίστοιχα. Με άνοδο ππυ ξεπέρασε το 1% έκλεισε ΟΤΕ, Ελλάκτωρ.

Από την άλλη, η Metlen δε μπορεί ακόμη να βγάλει δυναμική αντίδραση καθώς το +2,5% έγινε +0,31%, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια αποτελεί αφορμή για πωλήσεις από μερίδα επενδυτών. Η μετοχή έκλεισε στα 32,40 ευρώ, με τη ΓΕΚ στο -0,11% και την ΤΕΝΕΡΓ στο -0,05% και τζίρο 13,3 εκατ. ευρώ.

Εκτίναξη για τη Cenergy στο 2,57% και τα 8,77 ευρώ. Απώλειες για ΕΛΠΕ στο -0,87% και για ΕΕΕ στο -1,57%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider