Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στις ευρωαγορές στον απόηχο της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού έπειτα από την αποπομπή του Κρίστιαν Λίντερ από υπουργός Οικονομικών.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,70% στις 510,36 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους σε θετικό έδαφος εκτός από τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των ταξιδιών και αναψυχής και των τηλεπικοινωνιών. Ο EuroStoxx 50 κέρδισε 1,06% στις 4.851 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,74% στις 19.367 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,32% στις 8.140 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με +0,76% στις 7.425 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκε με κέρδη 0,12% στις 33.981 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,64% στις 11.569 μονάδες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, παρόλο που ο νέος προϋπολογισμός του Εργατικού Κόμματος θολώνει τις προοπτικές για περαιτέρω χαλάρωση. Η μείωση, η οποία ήταν αναμενόμενη, είναι η δεύτερη της κεντρικής τράπεζας φέτος και φέρνει το βασικό επιτόκιο στο 4,75%.
- Διαβάστε ακόμη: Ακυβέρνητο καράβι η Ευρώπη; Πίεση για πρόωρες κάλπες στη Γερμανία, εύθραυστη ισορροπία στη Γαλλία
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία όπου καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου. Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου, πρόσθεσε και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, για το συνταξιοδοτικό και για την στήριξη της βιομηχανίας.
Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Σολτς με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Μερτς κατέστησε σαφές ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) δεν θα δεχθεί η Γερμανία να βρίσκεται σε παρατεταμένο για μήνες πολιτικό αδιέξοδο και ζήτησε από τον καγκελάριο να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές. Ο κ. Σολτς ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες το βράδυ.
Ως συνέπεια της κυβερνητικής κρίσης της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει μια στάσιμη οικονομία με διαρθρωτικά προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα, τα νέα από το μέτωπο της βιομηχανίας έρχονται να προκαλέσουν μεγαλύτερη νευρικότητα. Ειδικότερα, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν πτώση της τάξης του 1%.
Στο μέτωπο της οικονομίας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε ότι οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να απευθύνονται συχνότερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χρηματοδότηση στο μέλλον, καθώς το απόθεμα ομολόγων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής μειώνεται.
Προς το παρόν, η πλεονάζουσα ρευστότητα στην περιοχή παραμένει «άφθονη», δήλωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ την Πέμπτη σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη. Αλλά αυτό θα πρέπει να αλλάξει καθώς η ποσοτική σύσφιξη συνεχίζεται «σταθερά και προβλέψιμα», συμπλήρωσε η Γερμανίδα τραπεζίτης.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά σήμερα Πέμπτη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group, οι traders αναμένουν πιθανότητα 96,1% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο τέλος της συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, μετά από μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο.