Eurobank - Alpha τραβούν υψηλότερα το ΧΑ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Eurobank - Alpha τραβούν υψηλότερα το ΧΑ
Προβληματίζει η πολύμηνη συσσώρευση της αγοράς που καλείται να σπάσει προς κάποια κατεύθυνση.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Σκεπτικισμός κυριαρχεί στην εγχώρια επενδυτική τάξη για τη μεγάλη υποαπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την πολύμηνη συσσώρευση σε ένα στενό εύρος 50-100 μονάδων.

Το ΧΑ φάνηκε πως δε μπορεί να τρέξει στο διεθνή επενδυτικό στίβο έχοντας μείνει πίσω στις διάφορες φάσεις του ράλι τόσο της αμερικανικής αγοράς όσο και των ευρωπαϊκών που χθες αντέδρασαν δυναμικά. Το ΧΑ από την άλλη παρέμενε καθηλωμένο στις 1.408 μονάδες. Σειρά δεικτοβαρών μετοχών παρά την ισχυρή κερδοφορία τους διατηρούνται σε πλαγιοπτωτική κίνηση, προσπαθώντας ωστόσο να βγάλουν μια δυναμική και πειστική αντίδραση.

Δυνατά αποτελέσματα, μετά την Πειραιώς ανακοίνωσαν και οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ.

Μέρισμα που μπορεί να είναι υψηλότερο του 40% και μπορεί να φτάσει έως 50% το 2025, από τα κέρδη του 2024, καθώς και επαναγορά ιδίων μετοχών, προανήγγειλε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 9μήνου της ΕΤΕ στους αναλυτές.

Από την άλλη, σε νέα δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφία της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο θα προχωρήσει η Eurobank, νωρίς μέσα στο 2025 (όχι νωρίτερα από την 8η Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης), καθώς μέσω δύο συναλλαγών προχώρησε σε επαύξηση του ποσοστού της στην κυπριακή τράπεζα στο 68,81% από 55,962%. Με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσεως 2024 του Ομίλου, τον Φεβρουάριο, η Eurobank πρόκειται να ανακοινώσει και νέο business plan (2025 – 2027) για την Ελληνική Τράπεζα.

Ενισχυμένη δυναμική τόσο σε κερδοφορία όσο και σε κεφαλαιακή επάρκεια δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2024 του Ομίλου Alpha Bank, με τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους να ανέρχονται στα 665,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 παρά την επίπτωση των χαμηλότερων επιτοκίων.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «καθώς οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των «big-4» του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ολοκληρώνονται αυτό το διήμερο (7 και 8 Νοεμβρίου) και οι αναλυτές «περνούν από κόσκινο» το μεσοπρόθεσμο outlook, θα μπορέσει άραγε ο τραπεζικός δείκτης να συνεχίσει την αντίδρασή του από τα χαμηλά τριμήνου στα οποία κατέπεσε πριν λίγες συνεδριάσεις «βαραίνοντας» το sentiment σε ολόκληρο το ταμπλό ή θεμελιώδεις παράγοντες όπως π.χ. η πρόθεση της ΕΚΤ να «ρίξει» κι άλλο τα επιτόκια θα επηρεάσουν τα έσοδα από τόκους για τον δεικτοβαρέστερο εγχώριου κλάδο και θα δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με «τριμάρισμα» επενδυτικών θέσεων σε αυτόν;

Ταυτόχρονα, τα «ψέματα τελειώνουν» και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει για το αν τελικά οι 1.400 μονάδες μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για ένα δυναμικό κλείσιμο του χρηματιστηριακού έτους ή αν οι 1.500 μονάδες αποδεικνύονται εκ των υστέρων «απόρθητο φρούριο», με τις εύλογες αναβαθμίσεις της Οικονομίας και τις συστάσεις "buy" επιμέρους τίτλων να μην αρκούν πλέον για τη συνέχιση του δομικού ράλι.

Σε μια κρίσιμη χρονικά και ποιοτικά συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η βιωσιμότητα της ισχυρής κερδοφορίας των τελευταίων εξαμήνων αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» των εισηγμένων τίτλων ενάντια στις τάσεις κορεσμού που φαίνεται να ταλανίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στη λεωφόρο Αθηνών το τελευταίο διάστημα. Στον αντίποδα, παρότι η συνέχιση των εύρωστων μερισματικών διανομών και των πολλαπλασιαστών της τιμής σε σχέση με καίρια λογιστικά μεγέθη όπως κέρδη, book value κλπ. δείχνει να είναι «στο χέρι» των καλών εισηγμένων, αυτό δεν συνεπάγεται γραμμικά την άμεση απεικόνιση νέων υπεραξιών στο ταμπλό. Ενώ δηλαδή αρκετοί τίτλοι παραμένουν θεμελιωδώς και διαγραμματικά ελκυστικοί, αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρά χαρτοφυλάκια τα οποία «ευελπιστούν» σε μια μεγαλύτερη αναδίπλωση της Αγοράς ώστε να συμμετάσχουν ενεργότερα στο επόμενο «κύμα» του ανοδικού market μέσω χαμηλότερων τιμών εισόδου.

Σε διεθνές επίπεδο, με τις αμερικάνικες Προεδρικές εκλογές να περνούν στον «πίσω καθρέφτη», η κρισιμότητα πλέον βρίσκεται στην προεξόφληση και εν συνεχεία στην αποτίμηση των πολιτικών που θα εφαρμοστούν από τις ΗΠΑ σε θέματα επιβολής δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα από Κίνα και Ευρωζώνη, στην ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στα κρυπτονομίσματα κλπ. αλλά και στις «απαντήσεις» των εμπορικών τους εταίρων, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται για την γεωπολιτική αβεβαιότητα, τον πληθωρισμό και την μεταβλητότητα των Κεφαλαιαγορών το 2025. Σε κάθε περίπτωση, ανησυχητική η πρόσφατη άνοδος ξένων ομολογιακών αποδόσεων, ενέχει κινδύνους και για τις μετοχές, έστω και αν οι δείκτες της Wall Street «κάνουν τα στραβά μάτια» με την επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών.

Εδώ να επισημάνουμε την χθεσινή (Τετάρτη) υποαπόδοση των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε σχέση με τα αμερικάνικα, τα οποία έκαναν «πάρτυ» στον απόηχο της εκλογής του Τραμπ, κάτι που σχετίζεται με τις ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης συγκριτικά με τις προσδοκίες για soft landing ή και ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, καθώς και με τα «ζητήματα» που αναμένεται να δημιουργήσει στις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες η νέα αμερικάνικη Προεδρία. Τα Χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, του ΧΑ συμπεριλαμβανομένου, δεν μπορούν παρά να επηρεαστούν από τις παραπάνω εξελίξεις, ευελπιστώντας να μην υπάρξουν νέοι εμπορικοί και νομισματικοί πόλεμοι, να αποκλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις κλπ.

Σήμερα (Πέμπτη) ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές αξιολογούν τις ανακοινώσεις της Bank of England και το ενδεχόμενο νέων μέτρων οικονομικής τόνωσης στην Κίνα».

«Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, στόχος παραμένει το εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τον απλό κινητό 200 ημερών που βρίσκεται στις 1.425 μονάδες, με επόμενη αντίσταση την περιοχή των 1445. Κρίσιμη στήριξη προσφέρουν οι 1.375 μονάδες, απώλεια των οποίων θα επιδείνωνε την ψυχολογία και θα έστρεφε την προσοχή προς τα χαμηλά του Αυγούστου», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα, με τη βοήθεια της Eurobank, της Alpha Bank και την Κύπρου. Από την άλλη, έντονος προβληματισμός επικρατεί για βαριά χαρτιά που αδυνατούν να δώσουν αντίδραση, όπως η Metlen και ο ΟΠΑΠ.

Ο ΓΔ καταγράφει ήπια άνοδο 0,32% στις 1.413,06 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 11,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,41% και ο ΔΤΡ κέρδη 0,99%.

Στις τράπεζες, άνοδο 2,36% καταγράφει η Eurobank, με την Alpha στο 2,28% και την Κύπρου στο 1,59%. Απώλειες για ΕΤΕ στο -0,21%, με την Πειραιώς στο 0,38% και τα 3,746 ευρώ.

Κέρδη για ΜΟΗ στο 0,91%, ΓΕΚ στο 0,34% και ΔΕΗ στο 0,50%. Υψηλότερα και τα χαρτιά Στασινόπουλου.

Από την άλλη αδυναμία μιας νέα ανοδικής κίνησης παρατηρείται σε Metlen, ΟΠΑΠ και Aegean, Autohellas που υποχωρούν περαιτέρω. Ειδικά η ΟΤΟΕΛ βουλιάζει κατά 1,43% στα 11 ευρώ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Πότε δεν επιτρέπεται η αύξησή του - Τι είναι η ρήτρα παρέκκλισης και τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη €665,8 εκατ. στο 9μηνο - Υψηλότεροι στόχοι για το 2024 - Μηδενισμός των DTCs το 2033

Ενέργεια: Πώς προχωρούν οι διασυνδέσεις της Ελλάδας με Αίγυπτο & Γερμανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider