Σταθερές κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων διατηρήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, αφού έχουν ήδη υποχωρήσει περίπου 5% τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές απορρόφησαν την τελευταία αναθεώρηση του OPEC για την αύξηση της ζήτησης, το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και την απογοήτευση για το τελευταίο σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας της Κίνας.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 6 σεντς και έκλεισε στα 71,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, ενισχύθηκε 8 σεντς και διαμορφώθηκε στα 68,12 δολάρια το βαρέλι.
Τη Δευτέρα, και οι δύο δείκτες αναφοράς του αργού διαμορφώθηκαν στις χαμηλότερες τιμές τους από τις 29 Οκτωβρίου.
«Μια φυσιολογική τάση του αργού μετά από μια απότομη πτώση θα ήταν μια ανάκαμψη περίπου στο μέσο του εύρους της προηγούμενης ημέρας μετά από μερικές συνεδριάσεις», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας ενέργειας Ritterbusch and Associates.
Στην τέταρτη διαδοχική αναθεώρηση επί τα χείρω για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου για φέτος αλλά και το 2025 προχώρησε την Τρίτη ο OPEC, αποδίδοντας την κίνηση αυτή στην πορεία της Κίνας, της Ινδίας και άλλων περιοχών. Στη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού θα αυξηθεί κατά 1,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, αναθεωρώντας πτωτικά την εκτίμηση που είχε κάνει τον προηγούμενο μήνα για αύξηση κατά 1,93 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μέχρι τον Αύγουστο, ο ΟΠΕΚ είχε διατηρήσει τις προοπτικές αμετάβλητες από την πρώτη πρόβλεψή του τον Ιούλιο του 2023. Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την εκτίμηση για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2025 σε 1,54 εκατομμύρια bpd από 1,64 εκατομμύρια bpd.
«Με τη ζήτηση της Κίνας να παραμένει ανεπαρκής, οι διορθώσεις των προβλέψεων από τον OPEC δεν έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο εκτός από τη διατήρηση του κατώτατου ορίου της τιμής του Brent στα 70 δολάρια», δήλωσε ο Gaurav Sharma, ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου στο Λονδίνο.