«Ούριος άνεμος» - μέσω Λονδίνου - συνεχίζει να πνέει στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, μετά την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι δεν θα μπει έκτακτος φόρος στα κέρδη των τραπεζών, αφήνοντας για τις επόμενες ημέρες τι συνεπάγεται η αποστροφή στην ομιλία του «θα χρησιμοποιηθούν άλλοι τρόποι, ώστε να κερδίσει η κυβέρνηση αυτά που θέλει».
Δηλαδή, μείωση προμηθειών, αύξηση επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των χορηγήσεων σε μικρές επιχειρήσεις. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι πόσο θα κοστίσει στα μεγέθη του 2025 και του 2026 ο λογαριασμός των πρωτοβουλιών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση (ή θα λάβουν οικοιοθελώς οι τράπεζες). Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν να ανεβάζουν κατακόρυφα ρυθμούς στο πεδίο των προμηθειών, έχοντας η κάθε μία τα δικά της ατού. Κοινή βάση όλων, ωστόσο, αποτέλεσε και αποτελεί η ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες που αφορούν συναλλαγές, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού καναλιού. Χρεώσεις που σχετίζονται με την ευρεία γκάμα καρτών, διάφορων πληρωμών, καταθέσεων και κίνησης κεφαλαίων.
Σε αυτό το πεδίο, τα έσοδα που μάζεψαν οι τράπεζες ξεπέρασαν τα 393,43 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι κάτι παραπάνω από 326,73 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε απόλυτα νούμερα, οι τέσσερις συστημικές ενίσχυσαν τη γραμμή προμηθειών τους για τις παραπάνω συναλλαγές που αφορούν ως επί το πλείστον κινήσεις του ευρύ κοινού κατά 66,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώνεται στο +20,41%.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη λειτουργούν ως μοχλός αποσυμπίεσης για την αγορά καθώς χαρτοφυλάκια, που συνεχίζουν να «τριμάρουν» θέσεις, απεγκλωβίζονται με καλύτερους όρους και ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν να χτίζουν θέσεις σε άκρως ελκυστικές αποτιμήσεις. Η εικόνα στο ταμπλό στέλνει μεικτά μηνύματα, καθώς από τη μία συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις και η κατοχύρωση κερδών αλλά από την άλλη προκύπτουν ενδείξεις buyer's market (οι αγοραστές «σκουπίζουν» στις τιμές που θέλουν, ως ότου κτίσουν τις θέσεις τους).
Όπως υποστηρίζει στο insider.gr ο Αντώνης Κοφινάκος, Financial Trading Tutor, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Aegean College (Crypto Finance MBA Tutor στο University of Essex) η μετοχή της Eurobank κορυφωσε στις 23 Ιουλιου 2024, με υψηλό τα 2,263 ευρώ ενώ στην συνέχεια διολίσθησε, με αποτέλεσμα στις 5 Αυγούστου να σημειώσει νέο χαμηλό στα 1,788. Από τότε η τιμή της μετοχής εκτελει ένα τριγωνικό σχηματισμό, καθώς σημειώνει συνεχώς υψηλότερους πυθμένες (A-C-E) αλλά παράλληλα σημειώνει χαμηλότερες κορυφές (Β-D). Τη δεδομένη στιγμή η τιμή έχει βγει εκτός τριγώνου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την αύξηση της μεταβλητότητας.
Η θεωρία των τριγώνων αναφέρει ότι όση είναι η έκταση του πρώτου σκέλους εντός του τριγώνου (Α) τόση θα είναι και η απόσταση που θα διανύσει η τιμη, μόλις βγει εκτός τριγώνου και ενεργοποιήσει τον σχηματισμό.
Παρόμοια είναι και η εικόνα της Τράπεζας Πειραιώς καθώς βρίσκεται και εκεινη εντός τριγωνικού σχηματισμού. Η διαφορά έγκειται, στο ότι η Πειραιώς δεν έχει βγει εκτός τριγώνου και δεν έχει ενεργοποιήσει τον τριγωνικό σχηματισμό. Η ενεργοποίηση έρχεται με την διάσπαση των 3,943 ευρώ.
Το κοινό που έχει η μετοχή της Εθνικης με τις υπόλοιπες δύο τράπεζες, είναι ότι και αυτη με την σειρά της εκτέλεσε έναν sideway διορθωτικό σχηματισμό. Πιο συγκεκριμένα η Εθνικη φαίνεται πως ολοκληρώνει ένα Regular Flat Correction, καθώς ολοκληρώθηκε το κύμα C με ένα Ending Diagonal. Περισσότερες ενδείξεις για την ολοκλήρωση του Regular Flat θα έχουμε με την ανοδική διάσπαση του (iv) του κύματος C.
Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα με μοχλό τις τράπεζες (κυρίως Εθνική, Eurobank), αλλά περιόρισε την άνοδο έναντι των ενδοσυνεδριακών υψηλών, κλείνοντας στις 1.429,22 μονάδες (υψηλό στις 1.435,62 μονάδες) με τον τζίρο να «ψηλώνει» χάρη στις τράπεζες κατά βάση αλλά και επιμέρους blue chips στα 136,7 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,5% για το δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης στις 3.469,04 μονάδες, με τον τραπεζικό στο 1,82% και τις 1.224,74 μονάδες.
Κατακόρυφη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στην Εθνική στα 30,83 εκατ. ευρώ, με κλείσιμο σε υψηλό ημέρας στα 7,20 ευρώ (3,69%). Από κοντά και η Eurobank με άνοδο 1,61% στα 2,146 ευρώ και τζίρο 24,13 εκατ. ενώ με κέρδη 1,17% έκλεισε η Alpha Bank στα 1,557 ευρώ. Έως και τα 3,695 ευρώ έφτασε η Πειραιώς για να κλείσει εν τέλει σημαντικά χαμηλότερα στα 3,641 με άνοδο 0,30%. Απώλειες 1,14% για την Κύπρου, με ισχνό τζίρο και έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων. Απώλειες 0,94% για την Optima στα 12,58 ευρώ.
Μεικτά πρόσημα στα υπόλοιπα βαριά χαρτιά, με τις Jumbo (3,2%), Aegean (1,8%), ΟΤΕ (0,93%), ΕΛΠΕ (0,36%) και Coca Cola (0,23%) να ξεχωρίζουν ανοδικά, ενώ από την αντίπερα όχθη, πιέσεις ασκήθηκαν σε Metlen (2,11%), ElvalHalcor (2,38%), Sarantis (1,48%), ΔΑΑ (1,84%), ΔΕΗ (1,19%), ΟΠΑΠ (1,29%). Ήπιο profit taking και «στάση για ανάσες» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Titan μετά το ισχυρό bull run.