Ελάχιστες διακυμάνσεις σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες κινήθηκαν στα επίπεδα του 2%, λόγω των πιέσεων που ασκεί η άνοδος του δολαρίου αλλά και οι συνεχείς ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης, ιδιαίτερα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.
Το αμερικάνικο αργό West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισε ενισχυμένο κατά 8 σεντς, ή 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 69,46 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Η τιμή του υποχώρησε 1,9% για την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent υποχώρησε 6 σεντς, ή σχεδόν 0,1%, στα 72,94 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 2,1%, όπως αναφέρει το Marketwatch.
«Υπάρχουν τόσο πολλά που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management.
«Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, οι αγορές βρίσκονται στριμωγμένες σε στενά όρια, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ μειώνει τη διεθνή ζήτηση», δήλωσε στο MarketWatch. Ωστόσο, «η διαρκής ζήτηση από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αντισταθμίσει την ανεπαρκή ζήτηση από την Κίνα, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών» τόνισε.
Η άνοδος του δολαρίου και το ξεπούλημα των μετοχών συνέβαλαν στον αρνητικό τόνο στο πετρέλαιο και σε άλλα εμπορεύματα, αφού η Federal Reserve την Τετάρτη σήμανε ότι πιθανότατα θα προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2025 από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.