Με την αποεπένδυση ξένων και εγχώριων κεφαλαίων από την Τέρνα Ενεργειακή εν μέσω δημόσιας πρότασης, διαχειριστές ποντάρουν σε σταδιακή επανατοποθέτηση κεφαλαίων στο ταμπλό.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής είχε ηψηλή μεταβλητότητα λόγω της τριπλής λήξης συμβόλαίων και των rebalancing που έλαβαν χώρα. Όπως σημειώνει η Fast Finance, «η εβδομάδα έκλεισε με μικρές απώλειες με τον ΓΔ να αυτονομείται από την άσχημη εικόνα των ξένων αγορών. Συνεχίζεται το κατενάτσιο με το 1.460 επίπεδο με τον ΓΔ να αναζητά το έτος να κλείσει πάνω από αυτό το επίπεδο. Ο τραπεζικός σαφώς έκανε την διαφορά μιας και έκλεισε οριακά αμετάβλητος δείχνοντας ότι έχει όρεξη να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα».
Mένουν μόλις 4 συνεδριάσεις για το 2024 με τους περισσότερους διαχειριστές να βρίσκονται σε διακοπές οπότε θα δούμε περισσότερο εσωτερικές αψιμαχίες και προσπάθεια «καλλωπισμού» αποτιμήσεων από θεσμικούς.
«Μπορεί το 2025 να έχει χαμηλές προσδοκίες όμως θεωρούμε ότι είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά σε χρηματιστηριακές αποδόσεις μετά από την ανάπαυλα και το χώνεμα τιμών από κέρδη των προηγούμενων τιμών. Άλλωστε τόσο τα εταιρικά όσο και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα συνέχισαν να είναι ανοδικά ενώ παράλληλα η μείωση των επιτοκίων του 2024 και αυτή που θα ακολουθήσει το 2025 θα βοηθήσει σημαντικά στα κόστη δανεισμού ενώ θα ανοίξει την όρεξη για νέες επενδύσεις. Στην παρούσα η κίνηση της ΕΚΤ λόγω του φόβου της ύφεσης σε Γερμανία και Γαλλία ωφελεί αισθητά την χώρα μας στην ήδη σημαντική ανάπτυξη που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία», αναφέρει η Fast Finance.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,23% στις 1.455,80 μονάδες, εν μέσω προσπάθειας καλοπισμού των αποτιμήσεων και market making.
Στις τράπεζες άνοδο καταγράφουν ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha με την Eurobank να σημειώνει ήπιες απώλειες.
Ήπια ανοδικά Metlen και ΔΕΗ μετά τι αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών, ενώ με απώλειες 1,26% κινείται η MOH λόγω της αποκοπής μερίσματος.
Απώλειες για ΟΠΑΠ, Τιτάν, ενώ κέρδη καταγράφουν ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Viohalco.