Μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δανείων με την αξιοποίηση τμήματος των ταμειακών διαθεσίμων προγραμματίζει το ελληνικό δημόσιο μέσα στο 2025, σύμφωνα με την στρατηγική χρηματοδότησης που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Στόχος για τη νέα χρονιά είναι η χώρα μας να βγει στις αγορές για 8 δισ. ευρώ με την στρατηγική να παραμένει παρόμοια με αυτή του 2024: Διατήρηση της παρουσίας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και μείωση του δημοσίου χρέους, μέσω της ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου χρέους και στοχευμένης αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη χώρα μας το 2025 υπολογίζονται στα 15,283 δισ. ευρώ, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πρόωρες αποπληρωμές δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει και πάλι στα ακριβά δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) ώστε έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλος μέρος του. Όπως έχει γράψει από την άνοιξη το insider.gr για την πρόωρη αποπληρωμή του 2025 όπως έγινε και για αυτή του 2024 σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί και ένα τμήμα του «μαξιλαριου διαθεσίμων» των 15,7 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί το 2018.
Όπως εξάλλου σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου φτάνουν τα 33 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καλύψει από μόνο του τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για τα επόμενα τρία χρόνια. Γεγονός που επιτρέπει κινήσεις πρόωρων αποπληρωμών, οι οποίες μειώνουν το δανειακό βάρος των ερχόμενων ετών από τόκους που δεν θα πληρωθούν, αλλά στέλνει και μηνύματα στις αγορές για περαιτέρω αναβαθμίσεις και μείωση του κόστους του νέου δανεισμού.
- Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΟ: Προς σταδιακή αποδέσμευση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων
Η Ελλάδα «απολαμβάνει μια ευνοϊκή δομή χρέους που περιορίζει τις ανάγκες χρηματοδότησης και υποστηρίζει την εφαρμογή μιας ενεργητική και καλά στοχευμένης χρηματοδοτικής στρατηγικής», σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ τονίζοντας πως το ελληνικό χρέος είναι σε κάθε περίπτωση βιώσιμο καθώς είναι μακράς διάρκειας και με χαμηλά επιτόκια σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη, σημειώνει πως μετά τα swap το 100% του χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο, ενώ λόγω της ενεργητική διαχείρισης το ελληνικό δανειακό χαρτοφυλάκιο είναι προστατευμένο έναντι του επιτοκιακού κινδύνου.
Οι εκδόσεις ομολόγων του 2025
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ τα 8 δισ. ευρώ από τα 15,2 των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2025 θα καλυφθούν από τις αγορές. Δηλαδή το ποσό που θα αντλήσουμε θα είναι κατά τι χαμηλότερο από αυτό του 2024 που έφτασε τα 9,55 δισ. ευρώ.
Στόχος της δανειακής στρατηγικής είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.
Θα συνεχιστεί και φέτος η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων