Τελ. ενημέρωση 14:00
Δύο συνεδριάσεις μακριά από την αλλαγή του έτους, με τις διεθνείς αγορές να φορτσάρουν, οι επενδυτές στο ΧΑ παραμένουν εκτός, χωρίς διάθεση ανάληψης ρίσκου με τους ξένους επενδυτές επίσης σε διακοπές.
Στο σκηνικό υποτονικότητας ξεχωρίζει το ράλι της Ελλάκτωρ, αλλά και η άνοδο των ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ.
Όπως ανέφερε το insider.gr, αντιμέτωπη με μια μίνι... σπαζοκεφαλιά βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα καθώς λίγο πριν την αλλαγή του έτους δυσκολεύεται να βρει νέα «growth stories» μεταξύ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να ενταχθούν στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2025.
Η διαμόρφωση ενός πλέγματος μεικτών στρατηγικών με δόσεις υψηλού «growth», εξωστρέφειας, θεμελιωδών, ελκυστικών αποτιμήσεων και επιβράβευσης των μετόχων περνά στην πρώτη γραμμή, με γνώμονα όχι μόνο την «επίθεση» αλλά και την «άμυνα». Εκτός λοιπόν των τραπεζών που βρίσκονται μόνιμα στο ραντάρ των διαχειριστών, αναλυτές και διαχειριστές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ κλασικών επιλογών, που έχουν λιγοστέψει, μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, τέως Διευθύνων Σύμβουλος ευρωπαϊκών ΕΠΕΥ, «έχοντας ολοκληρώσει το 4ο διαδοχικό έτος ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπαίνει στο 2025 με μία μοναδικής τάξεως ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω τη δυναμική του δομικού ράλι, να προσελκύσει «αμέτοχους» επενδυτές και να εδραιώσει (επιτέλους) τη θέση του ως αξιόλογος επενδυτικός προορισμός.
Σε μια περίοδο έντονης διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η ελληνική Κεφαλαιαγορά καλείται να αξιοποιήσει στοιχεία όπως:
- η βελτίωση του δημοσιονομικού και μακροοικονομικού προφίλ της Χώρας,
- η υποχώρηση του κρατικού κόστους δανεισμού,
- η ενδυνάμωση των τραπεζικών ισολογισμών,
- η κερδοφορία-ρεκόρ blue chips και άλλων, λιγότερο προβεβλημένων εταιριών,
- τα κλαδικά και εταιρικά discounts έναντι των όμορων ευρωπαϊκών και
- οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η ανατίμηση πολλών εισηγμένων τίτλων μόνο τυχαία δεν είναι, ενώ το «έξυπνο χρήμα» το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί στην Αγορά έχει κάθε λόγο να παραμείνει στο «τρένο της ανόδου».
Εντός του νέου έτους, καταλύτες για τη Λεωφόρο Αθηνών θα είναι τόσο η πορεία ενδεχόμενης επιστροφής του ΧΑ στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων αγορών όσο και η εμπέδωση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό αξιόχρεο, εξελίξεις οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή των ξένων κυρίως θεσμικών χαρτοφυλακίων μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
Ασφαλώς, ο δρόμος προς την επίτευξη νέων υπερδεκαετών υψηλών δεν θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα» ούτε οι δομικές παθογένεις της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς θα επιλυθούν εν μία νυκτί.
Το 2025 κλειδιά για την εμπέδωση της θετικής ψυχολογίας και τη συνέχιση του bull market θα είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η προώθηση μίας μεταρρυθμιστικής παραγωγικής ατζέντας δίχως εμφάνιση «φαινομένων κόπωσης» και η συνέχιση της καλής δουλειάς από πλευράς εισηγμένων, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η «κάλυψή» τους με ακόμη υψηλότερες τιμές-στόχους από τους αναλυτές και να συνεχιστούν οι υψηλές μερισματικές διανομές».
«Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες επενδυτές οφείλουν να υιοθετούν μια στρατηγική χαρτοφυλακίου η οποία θα περιλαμβάνει την τακτική επαναξιολόγηση των αναπτυξιακών προοπτικών των εισηγμένων, στοιχεία διαφοροποίησης και πιστή εφαρμογή των γνωστών μεθόδων για τον μετριασμό του ρίσκου», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές ελαφρώς υψηλότερα από τις 1.450 μονάδες, με τον τζίρο στα 41 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της ΤΕΝΕΡΓ. Ο FTSE 25 σημειώνει ανοδο 0,11% και ο τραπεζικός παραμένει πέριξ των 1.276 μονάδων.
Ξεχωρίζει στο ταμπλό, η μετοχή της Ελλάκτωρ, που εκτοξεύεται κατά 8,38% στα 2,135 ευρώ, με τζίρο 2,59%, με το πράσινο φως για επιστροφή κεφαλαίου 0,85 ευρώ ανά μετοχή.
Συγκεκριμένα, σε νέα γενναιόδωρη επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους του, που μπορεί να φτάσει έως και τα 0,85 ευρώ ανά μετοχή, 70% υψηλότερα από την προηγούμενη (0,5 ευρώ ανά μετοχή, συνολικά 174 εκατ. ευρώ), προχωρά η Ελλάκτωρ, «μοιράζοντας μποναμά» σχεδόν 296 εκατ. ευρώ, εφόσον «κλειδώσει» το ανώτατο αυτό όριο. Μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει στο ΧΑ, θα πραγματοποιήσει σχετική έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 30 Ιανουαρίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ., στην έδρα της Εταιρείας, οδός Ερμού 25, Τ.Κ. 14564 Κηφισιά Αττικής, προς επικύρωση της σχετικής απόφασης – πρότασης του Δ.Σ. της εισηγμένης.
Ήπιες απώλειες για ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ενώ οριακά υψηλότερα βρίσκεται η Alpha, η Eurobank και η Κύπρου. Ελαφρώς υψηλότερα ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΜΠΕΛΑ, ενώ αρνητικό σερί 6 συνεδριάσεων καταγράφει η Metlen υποχωρώντας πλέον στα 33,14 ευρώ. Ήπιες απώλειες για ΔΕΗ, ΔΑΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Χαμηλότερα της δημόσιας πρότασης η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,91 ευρώ. Υψηλότερα Aegean, ElvalHalcor, Viohalco.