Χρηματιστήριο: Λεπτές ισορροπίες στην πρώτη συνεδρίαση του 2025

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Λεπτές ισορροπίες στην πρώτη συνεδρίαση του 2025
Με το δεξί επιδιώκει να μπει στο νέο έτος το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με το δεξί επιδιώκει να μπει στο νέο έτος το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας αποχαιρετήσει ένα έτος που χάρισε ξανά διψήφιες αποδόσεις σε επίπεδο γενικού δείκτη αλλά και επιμέρους μετοχών.

Το 2024 ολοκληρώθηκε με ανάμεικτα συναισθήματα στην αγορά. Ο όρος δύο ταχυτήτων περιγράφει με ακρίβεια την πορεία της αγοράς καθώς ενώ η γενική εικόνα παρέμεινε σταθερή, χωνεύοντας τα εντυπωσιακά κέρδη του 2023 (+39,08%), ο τραπεζικός κλάδος και λίγες επιλεγμένες μετοχές κατέγραψαν σημαντική άνοδο. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση κλείνει με αισθητά μικρότερα κέρδη θυμίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχε δώσει πολύ μεγάλα κέρδη που θέλουν χρόνο για να απορροφηθούν.

Ευρύτερα, όπως ανέφερε το insider.gr, ο συνδυασμός ενός μετριοπαθούς μονοψήφιου, ως επί το πλείστον, «growth» για την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η απεύθυνση στην ίδια δεξαμενή κεφαλαίων που παίρνει πλέον τη μορφή εξάντλησης, φαίνεται να αποτελούν τα κύρια σημεία προβληματισμού μερίδας διαχειριστών ως προς τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς.

Εφόσον το φετινό έτος, αποτέλεσε ένα έτος συσσώρευσης και υποαπόδοσης (έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών), με τις αποδόσεις να βγαίνουν κατά βάση στο πρώτο μισό και εν συνεχεία να κυριαρχεί ένα μοτίβο, κατ' ελάχιστον, μονοτονίας - γκρίνιας, εύλογα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει «γιατί να κάνει τη διαφορά το Χρηματιστήριο το 2025;». Από τη στιγμή μάλιστα που οι αναδυόμενες αγορές μόνο εύκολα δε θα περάσουν ελέω της εμπορικής πολιτικής που θα υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ και με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί σε επίπεδο πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, φαίνεται πως προκρίνονται μεγαλύτερες δόσεις «άμυνας» μέσω... των χρηματικών διανομών.

Ένα εκ των βασικών προβληματικών σημείων της ρηχής εγχώριας αγοράς είναι η αδυναμία προσέλευση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που αποτυπώνεται στα roadshows στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι διαχειριστές που κατά βάση έχουν «υπέρ - αγοράσει Ελλάδα» ειδικά μετά τα αλλεπάλληλα placements που έλαβαν χώρα τη φετινή χρονιά, προκαλώντας «stock digestion» (πλημμύρισε η ρηχή εγχώρια αγορά με χαρτιά που αδυνατούνταν να απορροφηθούν εύκολα). Γίνεται έτσι περισσότερο ορατή η ανάγκη ανοίγματος σε νέους διαχειριστές μετά τα όρια εξάντλησης του πελατολογίου των υφιστάμενων brokers - «καλωδίων».

Τράπεζες, blue chips και μετοχές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας διαπραγματεύονται μεν σε ελκυστικά επίπεδα και με υψηλά discounts σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας και κερδοφορίας έναντι των αντίστοιχων γκρουπ σε ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές αλλά παραμένουν «εγκλωβισμένες» στην ίδια δεξαμενή κεφαλαίων. Τα discounts και τα «stories αποτελούν το «τυράκι», το χρήμα όμως είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και των αποτιμήσεων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πέριξ των 1.470 μονάδων, με τον FTSE 25 οριακά υψηλότερα στο 0,08% και τον τραπεζικός να ενισχύεται κατά 0,51% στις 1.292,52 μονάδες.

Στις τράπεζες κατά 1,51% ενισχύεται η Πειραιώς, με την ΕΤΕ στο 0,55% και την Alpha στο 0,53%. Κέρδη 0,43% για την Κύπρου ενώ σχεδόν σταθερή παραμένει η Eurobank στα 2,228 ευρώ.

Κέρδη 0,54% για την Metlen 0,16% για τη ΔΕΗ και 1,57% για την Ελλάκτωρ. Κατά 0,33% ενισχύονται τα ΕΛΠΕ. Ήπια ανοδικά, ΓΕΚ, Cenergy, Σαράντης.

Από την άλλη, ήπιες πιέσεις ασκούνται σε ΟΤΕ, ΕΕΕ, Τιτάν και Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider