«Βαλίτσες» για Παρίσι ετοιμάζουν οι διοικήσεις των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και των ελληνικών τραπεζών (πλην Eurobank) για τη διεξαγωγή του roadshow που διοργανώνεται από την Piraeus Securities στις 30 Ιανουαρίου.
Συνολικά θα συμμετέχουν είκοσι εταιρείες και πιο συγκεκριμένα οι: Aegean, ΔΑΑ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Cenergy, Fourlis, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Ideal, Κρι Κρι , Motor Oil, Metlen, Εθνική, ΟΠΑΠ, Optima, ΔΕΗ, Πειραιώς, Sarantis, Titan και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μέσω αυτών καλύπτεται το μεγαλύτερο φάσμα και μέγεθος των κεφαλαιοποιήσεων της εγχώριας αγοράς που μπορούν να «δουν» κορυφαίοι διαχειριστές.
Συνολικά έχουν κλειστεί, 150 συναντήσεις με 30 διαφορετικά funds, έναντι 116 και 24 αντίστοιχα στο περσινό roadshow που είχε διοργανώσει η χρηματιστηριακή. Amundi, AXA Carmignac, Lazard και Oddo είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διαχειριστών που θα βολιδοσκοπήσουν εκ νέου την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή.
Στο ραντάρ των διαχειριστών βρίσκονται μόνιμα οι τράπεζες, με τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας, τις πολιτικές ανταμοιβής των μετόχων και την πιστωτική επέκταση να αποτελούν το τρίπτυχο ενδιαφέροντος των επενδυτών.
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται εταιρείες με δόσεις υψηλού «growth», εξωστρέφειας, θεμελιωδών, ελκυστικών αποτιμήσεων και επιβράβευσης των μετόχων. Κάποιες εκ των παραπάνω υπόσχονται ανάπτυξη με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια και εντυπωσιακή βελτίωση του payout, ενώ δε λείπουν και τα «στοιχήματα» της χρονιάς που διανύουμε.
Από την άλλη βέβαια, ένα εκ των βασικών προβληματικών σημείων της ρηχής εγχώριας αγοράς είναι η αδυναμία προσέλευσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων. Συνθήκη που αποτυπώνεται στα περισσότερα roadshows στα οποία συμμετέχουν οι ίδιοι διαχειριστές που κατά βάση έχουν «υπέρ - αγοράσει Ελλάδα» ειδικά μετά τα αλλεπάλληλα placements που έλαβαν χώρα την περσινή χρονιά, προκαλώντας «stock digestion» (πλημμύρισε η ρηχή αγορά με χαρτιά που αδυνατούνταν να απορροφηθούν εύκολα). Γίνεται έτσι περισσότερο ορατή η ανάγκη ανοίγματος σε νέους διαχειριστές μετά τα όρια εξάντλησης του πελατολογίου των υφιστάμενων brokers - «καλωδίων».
Τράπεζες, blue chips και μετοχές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας διαπραγματεύονται μεν σε ελκυστικά επίπεδα και με υψηλά discounts σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας και κερδοφορίας έναντι των αντίστοιχων γκρουπ σε ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές αλλά παραμένουν «εγκλωβισμένες» στην ίδια δεξαμενή κεφαλαίων. Τα discounts και τα «stories αποτελούν το «τυράκι», το χρήμα όμως είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και των αποτιμήσεων.