Τελευταία ενημέρωση 13:13
Σε θετικό έδαφος αλλά με επιφυλακτικότητα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται στη ζώνη του ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,07% στις 547,56 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να κινούνται στο «πράσινο». Οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών ηγούνται των κερδών, ενώ ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχωρούν κατά 0,62%. Ο EuroStoxx 50 κινείται ανοδικά κατά 0,02% στις 5.391 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,20% στις 22.081 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,01% και τις 8.779 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 με -0,04% ανέρχεται στις 8.028 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,21% στις 37.661 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 προσθέτει 0,77% στις 12.863 μονάδες.
Την Τρίτη, οι ευρωπαϊκές αγορές διατήρησαν το θετικό momentum, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, τον DAX και τον FTSE 100 να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά.
Στα επιχειρηματικά νέα, η Heineken σημειώνει άλμα πάνω από 12% αφότου ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της εταιρείας, ενώ ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ολλανδική ζυθοποιία κατέγραψε αύξηση 8,3% στα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ έκτακτων στοιχείων και αποσβέσεων για το σύνολο του έτους στα 4,51 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών για 5,3%.
Τα θετικά αποτελέσματα της Heineken δίνουν ώθηση και άλλες εταιρείες παραγωγής ποτών, με την βελγική AB InBev να προσθέτει 3,7% και την δανέζικη Carlsberg να κερδίζει 3,3%.
Η Siemens Energy ενισχύεται 2,1% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου της. Ειδικότερα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18% το πρώτο τρίμηνο στα 8,9 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ ειδικών στοιχείων διπλασιάστηκαν στα 481 εκατ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, «ξεπέρασαν σαφώς» το προηγούμενο έτος.
Η γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας Kering κερδίζει σχεδόν 5%, καθώς η UBS αύξησε την τιμή-στόχο της μετοχής της, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη πωλήσεις καλύτερου του αναμενόμενου τέταρτου τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος κατέγραψε μείωση 12% στα έσοδα του δ' τριμήνου στα 4,39 δισ. ευρώ, έναντι των 4,29 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές της LSEG.
Οι παγκόσμιες αγορές επικεντρώνονται τώρα στην έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο που θα δημοσιευθεί αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ασιατικά χρηματιστήρια
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν τις επιπτώσεις των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις παγκόσμιες οικονομίες.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την Τρίτη την δέσμευση της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό, ενώ σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν βιάζονται να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,47% στις 38.984 μονάδες ενώ ο ευρείας βάσης Topix κέρδισε οριακά 0,01% στις 2.733 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα 2,61% στις 21.851 μονάδες, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,95% έκλεισε στις 3.919 μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 0,37% στις 2.548 μονάδες ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ανήλθε με -0,59% στις 745,18 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 πρόσθεσε 0,60% στις 8.535 μονάδες.
Στα επιχειρηματικά νέα, τα κέρδη του γ' τριμήνου της SoftBank δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς οι επενδύσεις στο πλαίσιο των Vision Funds έπεσαν στο κόκκινο. Η εταιρεία σημείωσε καθαρές ζημιές-μαμούθ ύψους 369,17 δισ. γεν (2,4 δισ. δολάρια), ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη 298,53 δισ. γεν.