Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής έπειτα από έντονες διακυμάνσεις οι δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνέρχονται από μία εβδομάδα γεμάτη από τα πίσω-μπρος της εμπορικής πολιτικής Τραμπ που έχουν κλονίσει την αγορά και έχουν αυξήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε 0,52% στις 42.801 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 0,55% στις 5.770 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,7% στις 18.196 μονάδες.
Παρά το rebound της Παρασκευής, ο S&P 500 σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Σεπτέμβριο με απώλειες 3,1%, ενώ ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,4% και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 3,5% έχοντας εισέλθει μέσα στην εβδομάδα σε περιοχή διόρθωσης, πράγμα που σημαίνει ότι ολοκλήρωσε μια συνεδρίαση 10% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό του.
«Στην αγορά δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Αν και αναμένουμε ότι θα βρει τα πατήματά της και θα ανακάμψει από το selloff λόγω των δασμών, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για συνεχή αστάθεια μέχρι να ξεκαθαρίσουν αυτές οι αβεβαιότητες» δήλωσε ο Glen Smith, επικεφαλής επενδύσεων στην GDS Wealth Management.
Μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας που κυκλοφόρησε την Παρασκευή προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την αντίστοιχη αντίδραση της Fed σχετικά με τα επιτόκια. Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 151.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, λιγότερο από την πρόβλεψη για 170.000 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1%.
Επιπλέον, ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι μια μερίδα αγαθών από τον Καναδά και το Μεξικό που καλύπτονται από την εμπορική συμφωνία της Βόρειας Αμερικής γνωστή ως USMCA, θα απαλλάσσονται από τους ανακοινωθέντες δασμούς μέχρι τις 2 Απριλίου, ωστόσο η αβεβαιότητα συνεχίζει να αυξάνεται με την έλλειψη σαφήνειας να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών.
«Η εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί παραμένουν ένα μπαλαντέρ για την εμπιστοσύνη της αγοράς», δήλωσε ο Mark Malek, επικεφαλής επενδύσεων στη Siebert Financial. «Οι έμποροι έχουν εξαντληθεί από το πέρα δώθε» τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς απομακρύνεται από τις δημόσιες δαπάνες προς περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες, αποκαλώντας την «περίοδο αποτοξίνωσης» η οποία απαιτείται για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη ισορροπία.
«Έχουμε εθιστεί σε αυτές τις κρατικές δαπάνες και θα υπάρξει μια περίοδος αποτοξίνωσης» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι η μετάβαση σε μια οικονομία που καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μην χρειαστεί να προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πόνο, επειδή η απορρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ θα έχει ως στόχο την απελευθέρωση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.
Το μήνυμα πως η Fed θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ προτού προχωρήσει σε νέα κίνηση στα επιτόκια απέστειλε ο Τζερόμ Πάουελ. Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε τις εκκλήσεις για υπομονή γύρω από τη νομισματική πολιτική εν μέσω υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου και των αντιποίνων των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος «βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής σημαντικών αλλαγών πολιτικής σε τέσσερις διακριτούς τομείς: εμπόριο, μετανάστευση, δημοσιονομική πολιτική και ρυθμιστικά πλαίσια», υπογράμμισε ο κ. Πάουελ σε ομιλία του στο Φόρουμ Νομισματικής Πολιτικής των ΗΠΑ. «Είναι το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών πολιτικής που θα έχει σημασία για την οικονομία και για την πορεία της νομισματικής πολιτικής» εξήγησε.