Σταθερά κοντά σε τιμές ρεκόρ παραμένει ο χρυσός, έπειτα από την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, χτίζοντας περαιτέρω την άνοδο που εχει φτάσει στο +16% έως τώρα φέτος.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος του 4,25% έως 4,5%, ενώ για το 2025 οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ εξακολουθούν να «βλέπουν» δύο ακόμα μειώσεις.
Ο χρυσός στην αγορά spot σημείωσε άνοδο 0,2% στα 3.039,09 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό νωρίτερα στα 3.045,24 δολάρια, το 15ο για φέτος. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,1% στα 3.042,90 δολάρια.
Το ασήμι υποχώρησε 1,2% στα 33,61 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα έχασε 1,6% στα 980,90 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 0,8% στα 959,20 δολάρια.
«Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και υπάρχει η εκτίμηση πως παρά την αύξηση των τιμών από τους δασμούς των ΗΠΑ, η Fed μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική γύρω στα μέσα του έτους», δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στο 25%, με ισχύ την περασμένη εβδομάδα, ενώ νέοι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου.
Την ίδια ώρα, στο γεωπολιτικό μέτωπο, η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας τερματισμού των επιθέσεων σε ενεργειακούς στόχους λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, η βία επέστρεψε στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν περισσότερους από 400 ανθρώπους την Τρίτη, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.