Τελευταία ενημέρωση: 17:38
Ο εμπορικός πόλεμος είναι πλέον γεγονός, με τις αγορές να χάνουν πλέον την πολύτιμη ψυχραιμία τους και να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Οι απώλειες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή διευρύνονται με καταιγιστικό ρυθμό, ειδικά μετά και την επιβολή δασμών ύψους 34% στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ που προχώρησε η Κίνα, απαντώντας με τον ίδιο τρόπο στους δασμούς ύψους 34% που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Απριλίου, ενώ το Πεκίνο εισάγει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Παράλληλα, στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν και 16 αμερικανικές εταιρείες. Όπως αναφέρει το Reuters, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τον προστατευτισμό, τις μονομερείς ενέργειες και την επιθετικότητα.
Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 υποχωρεί σχεδόν 5% στις 497,27 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να διευρύνει και αυτός τις απώλειες περίπου 9% μετά τη «βουτιά» 5,53% της Πέμπτης. H ιταλική BPER Banca υποχωρεί 12,8%, η Deutsche Bank χάνει 9,8%, ενώ η ισπανική Sabadell διολισθαίνει περίπου 11,5%.
O τραπεζικός τομέας θεωρείται ευάλωτος σε περίπτωση επιβράδυνση της ανάπτυξης ή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πλέον βρίσκεται στο 60% σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της JP Morgan., με τους οικονομολόγους της να επισημαίνουν ότι οι δασμοί αποτελούν ένα «ουσιαστικό μακροοικονομικό σοκ».
Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης διολίσθησε 2,67% στις 522,60 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και οκτώ μήνες, όπου τα μεγαλύτερα πλήγματα δέχθηκαν το λιανεμπόριο, με τον Stoxx Luxury 10 να υποχωρεί 5,2%, στη χειρότερη ημέρα του εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 5,1% στις 20.582 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 4,8% στις 8.062 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει -4,63% στις 7.247 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 7,4% στις 34.294 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 βρίσκεται στις 12.298 μονάδες με απώλειες σχεδόν 7%.
Στην εξαγορά της ιδιωτικής, ελβετικής τράπεζας Banque Thaler, προχώρησε η μονάδα διαχείρισης πλούτου της Credit Agricole, Indosuez, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας. Το deal θα αυξήσει τα υπό διαχείριση πάγια της Indosuez στα σχεδόν 220 δισ. ευρώ. Η συμφωνία που υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, θα έχει «περιορισμένο αντίκτυπο» στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 της Credit Agricole. H μετοχή Crédit Agricole υποχωρεί σχεδόν 4,5%, ακολουθώντας το γενικότερο πτωτικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο.
Την ώρα που στην Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P υπέστησαν και οι δύο τις χειρότερες μέρες τους από το 2020, και ενώ αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση φέτος», ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα πράγματα πήγαιναν «πολύ καλά» και ότι «οι αγορές θα σημειώσουν άνθηση», ενώ νωρίτερα σε ανάρτησή του παρομοίασε τις κινήσεις του με εγχείρηση, γράφοντας: «Η εγχείρηση τελείωσε! Ο ασθενής επιβίωσε και αναρρώνει», συμπληρώνοντας ότι η πρόγνωση λέει ότι θα είναι καλύτερος και πιο ανθεκτικός από ποτέ!»
Στην Ασία οι αγορές δέχθηκαν νέο χτύπημα διευρύνοντας τις απώλειές τους, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κλονίζεται περαιτέρω και τους κολοσσούς του χώρου να βλέπουν τις μετοχές τους να διολισθαίνουν σημαντικά.