Στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων από τα διεθνή funds βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι από την έναρξη της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 10% λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι.
Την τελευταία ώρα, πάντως, καταγράφονται τάσεις περιορισμού των ζημιών, με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να απομακρύνεται από το limit down και να διαπραγματεύεται στο 28% την ίδια ώρα. Στο -3% κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης, με τον συναλλακτικό τζίρο να ξεπερνά τα 57 εκατ. ευρώ.
Το timing του σημερινού sell off προκαλεί έκπληξη στους τραπεζικούς και θεσμικούς κύκλους και ερμηνεύεται ως μια απόδειξη του ελλείμματος εμπιστοσύνης που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, και ιδίως το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να μπορεί το timing της «επίθεσης» στο ταμπλό να ταυτιστεί με συγκεκριμένο γεγονός.
Οι παράγοντες που συνθέτουν το σημερινό «παγόβουνο» των τραπεζικών ρευστοποιήσεων συνοψίζονται στους εξής πέντε, όπως προκύπτει από τις επαφές του insider.gr με παράγοντες της αγοράς:
1. Εντείνεται η ανησυχία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
Το δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή για την Τράπεζα Πειραιώς και τις πιέσεις που ασκεί ο SSM για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης κατά 500 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια Tier II άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το τραπεζικό σύστημα. Οι δηλώσεις του CEΟ της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου την Τρίτη και την Τετάρτη για έκδοση ομολόγου χωρίς πίεση χρόνου δεν κατόρθωσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι το 2019 θα αναδείξει «τρύπες» στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών ιδρυμάτων.
2. Απογοητεύει η οργανική κερδοφορία των τραπεζών
Οι εκθέσεις της Goldman Sachs και της HSBC το τελευταίο διήμερο υπογραμμίζουν την αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν –πόσο δε μάλλον να ενισχύσουν– την οργανική κερδοφορία τους, όπως έγινε ξεκάθαρο στα αποτελέσματα εξαμήνου και για τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα.
Τα ξένα funds διατύπωσαν έντονη επιφύλαξη για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και στο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, γεγονός που έρχεται να αποδειχθεί με τη σταδιακή απόσυρσή τους από τα τραπεζικά blue chips.
Παράλληλα, οι φιλόδοξοι στόχοι που κατέθεσαν οι τραπεζικές διοικήσεις στον SSM την Κυριακή εντείνουν την ανησυχία ότι οι τράπεζες θα πιεστούν από τους επόπτες να προβούν σε δραστικά μέτρα εις βάρος της κερδοφορίας τους που, ούτως ή άλλως, πάσχει.
3. Διατηρούν τις σορταρισμένες θέσεις τους τα ξένα funds
Τα διεθνή funds διατηρούν αμείωτες τις θέσεις πώλησης (short) που έχουν λάβει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της 27/9 που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με εξαίρεση το κλείσιμο της αρνητικής θέσης στη Eurobank από την Oceanwood, οι υπόλοιπες ανοιχτές πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα εν λόγω funds συνεχίζουν να σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια Lansdowne Partners, Marshall Wace, Oasis Investments και Oceanwood Capital Management.
4. Κλείνουν τις θέσεις του τριμήνου τα funds
Οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου συμπίπτουν με το κλείσιμο των θέσεων για τα ξένα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα σε αναδυόμενες αγορές. Οι «μαύροι κύκνοι» που ρίχνουν τη σκιά τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντείνουν την αποστροφή κινδύνου, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας ταυτίζεται με το country risk και εξειδικεύεται στον τραπεζικό κλάδο –ο οποίος αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής αγοράς σήμερα.
5. Αβεβαιότητα για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων
Εκτός από τις εγχώριες πιέσεις, η Αθήνα κλονίζεται και από τους κλυδωνισμούς της γειτονικής Ιταλίας. Η ιταλική επιμονή σε ελλείμματα 2,4% στην τριετία, σε συνδυασμό με την κατάθεση «διπλού» προϋπολογισμού από την Αθήνα συνιστούν τους μαύρους κύκνους που επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα. Μπορεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και άλλοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών να δήλωσαν την υποστήριξή τους υπέρ της ματαίωσης στην περικοπή των συντάξεων, ωστόσο, στην επενδυτική κοινότητα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά ή θα υποκύψει στους λαϊκίστικους πειρασμούς της προεκλογικής περιόδου.