Δίκτυο σταθμών υδρογόνου για φορτηγά σχεδιάζουν Daimler και Shell

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δίκτυο σταθμών υδρογόνου για φορτηγά σχεδιάζουν Daimler και Shell
Οι Daimler Truck AG και η Shell προωθούν τα φορτηγά με κυψέλες καυσίμου και ετοιμάζουν ευρωπαϊκο δίκτυο ανεφοδιασμού υδρογόνου

Παρότι η Daimler (μητρική εταιρεία της Mercedes-Benz) έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει μέλλον στις κυψέλες καυσίμου για τα επιβατικά αυτοκίνητα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα βαριά φορτηγά. Πριν από λίγους μήνες η Daimler Trucks και η Volvo Trucks σχημάτισαν μια κοινοπραξία, που ονόμασαν Cellcentric, με σκοπό να εξελίξουν φορτηγά που θα κινούνται με κυψέλες καυσίμου. Τώρα η γερμανική εταιρεία συνεργάζεται με την εταιρεία πετρελαιοειδών Shell για να δημιουργήσουν δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού σε υδρογόνο στην Ευρώπη.

Όπως γνωρίζουμε, οι κυψέλες καυσίμου είναι διατάξεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από την ένωση του υδρογόνου, που κουβαλούν τα οχήματα, με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Για να μπορεί επομένως να λειτουργήσει αυτή η λύση, τα οχήματα θα πρέπει να μπορούν να ανεφοδιάζονται με υγρό υδρογόνο – λύση περίπλοκη στην εφαρμογή της καθώς η παραγωγή υδρογόνου είναι δύσκολη και ακριβή διαδικασία.

Στο πρώτο στάδιο θα δραστηριοποιηθεί η Shell και θα φτιάξει τους δικούς τους στεθμούς ανεφοδιασμού, που θα προμηθεύονται με «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή υδρογόνο που θα παράγει η ίδια με τη χρήση ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το μικρό αυτό δίκτυο θα επιτρέπει από το 2024 στα φορτηγά με κυψέλες καυσίμου να κινούνται ανάμεσα σε Ρότερνταμ, Αμβούργο και Κολονία χωρίς πρόβλημα.

Έπειτα, το σχέδιο είναι το δίκτυο να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό και οι σταθμοί ανεφοδιασμού ανά την Ευρώπη να φτάσουν στους 150 μέχρι το 2030. Οι σταθμοί αυτοί προβλέπεται να εξυπηρετούν 5.000 βαρέα φορτηγά της Mercedes-Benz, οι παραδόσεις των οποίους στους πελάτες της γερμανικής εταιρείας αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025.

Ο στόχος της συνεργασίας των δύο κολοσσών είναι η υδρογονοκίνηση να καθιερωθεί στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, γι' αυτό και το πρότυπο ανεφοδιασμού θα μείνει ανοιχτό προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider