SEAT: Υπεγράφη νέα, πενταετής, συλλογική σύμβαση εργασίας

Κώστας Μπιτσικώκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SEAT: Υπεγράφη νέα, πενταετής, συλλογική σύμβαση εργασίας
(Πηγή: SEAT)
Η συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων προσφέρει σταθερότητα στην ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία ενόψει εφαρμογής του στρατηγικού πλάνου προς τον εξηλεκτρισμό της μάρκας.

Πενταετή ισχύ έχει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν η διοίκηση της Seat S.A. και τα συνδικάτα εργαζομένων. Η αρχική συμφωνία είχε επικυρωθεί στα τέλη Ιουνίου από δημοψήφισμα, στο οποίο έλαβαν μέρος 11.000 εργαζόμενοι, μέλη των συνδικάτων. Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας έχει μεγάλη σημασία για τη θυγατρική του Ομίλου Volkswagen, καθώς εξασφαλίζει σταθερότητα και εργασιακή ειρήνη στην πιο καθοριστική για το μέλλον της μάρκας περίοδο. Η Seat είναι εν μέσω του μετασχηματισμού της σε μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τον περασμένο Μάρτιο η Seat και το Volkswagen Group εξήγγειλαν ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στην Ισπανία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην ιστορία της χώρας, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών και συνδεδεμένων οχημάτων. Το στρατηγικό πλάνο με τίτλο «Future: Fast Forward» περιλαμβάνει και τη δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή μπαταριών στα προάστια της Βαλένθια, όπου θα απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι. Η SEAT και ο Όμιλος Volkswagen σχεδιάζουν να υποβάλουν επίσημα αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα PERTE της ισπανικής κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Στη εκδήλωση για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Seat, Γουέιν Γκρίφιθς, η Αντιπρόεδρος Προσωπικού και Οργάνωσης Λάουρα Καρνισέρο και ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Ματίας Καρνέρο.

Η Seat θέτει σε ισχύ πλάνο εθελούσιας εξόδου από την εταιρεία, συμμετοχή στο οποίο μπορούν να δηλώσουν εργαζόμενοι από την ηλικία των 61 ετών και άνω. Επίσης θα μπορούν να εργασθούν στο gigafactory μπαταριών του Ομίλου Volkswagen στην πόλη Σαγκούντο. Η έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου προγραμματίζεται για το 2025-2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider