Ίντερ: Όταν κερδίζεις τον 20ο τίτλο στην ιστορία σου, αλλά τα χρέη δεν σε αφήνουν να το χαρείς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ίντερ: Όταν κερδίζεις τον 20ο τίτλο στην ιστορία σου, αλλά τα χρέη δεν σε αφήνουν να το χαρείς
Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης καταρρέουν κάτω από τα χρέη τους και οι Αμερικανοί βλέπουν το δρόμο για να μπουν σφήνα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να ανοίγεται διάπλατα.

Στις 22 Απριλίου, μπροστά σε 75.000 οπαδούς στο στάδιο του Σαν Σίρο, η Ίντερ κατέκτησε τον 20ο τίτλο πρωταθλήματος κερδίζοντας τη Μίλαν.

Ωστόσο αυτή την τόσο σημαντική βραδιά ο Zhang Kangyang, δεν βρισκόταν στην σουίτα του. Ο γιος του ιδρυτή της εταιρείας που ελέγχει την Ίντερ, βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ γιατί έπρεπε να χειριστεί μια υπόθεση πτώχευσης. Αντ' αυτού εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στο YouTube να συγχαίρει της ομάδα και να ευχαριστεί προσωπικό και παίκτες.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος του κλάδου λιανικής Zhang Jindong, ίδρυσε την Suning, έναν επιχειρηματικό κολοσσό που το 2016 εξαγόρασε περίπου το 70% της Ίντερ έναντι 270 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο μετά την εξαγορά ο Jindong είχε αναθέσει στον 24χρονο γιο του να τον βοηθήσει να διοικήσουν μία από τις πιο διάσημες ομάδες ποδοσφαίρου στην Ιταλία. Ο Kangyang -πιο γνωστός ως «Steven Ζhang»- δέχτηκε μετά χαράς τα νέα του καθήκοντα. Ο πρώην αναλυτής της Morgan Stanley βρέθηκε σύντομα να οδηγεί μια πανάκριβη Pagani Huayra BC, αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, στους δρόμους του Μιλάνου, ενώ έδινε επίσης τακτικά το παρών στις πιο περιζήτητες κοινωνικές εκδηλώσεις της Ιταλίας, από αγώνες Formula 1 μέχρι επιδείξεις μόδας του οίκου Gucci. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν και όταν η ροή των χρημάτων στέρεψε, η Ίντερ έπαψε να αποτελεί ένα παιχνίδι επίδειξης δύναμης.

Ήταν το τελευταίο τρόπαιο του Steven με την Ίντερ. Έναν μήνα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Suning έχασε τον έλεγχο της Ίντερ επειδή δεν κατάφερε να εξοφλήσει δάνειο ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ προς το αμερικανικό fund Oaktree Capital Management, σε ένα τρανταχτό παράδειγμα του πως μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές, βουλιάζουν από τα χρέη και τους πιεσμένους ιδιοκτήτες. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί παραμονεύουν να μπουν σφήνα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να καρπωθούν τα ατελείωτα κέρδη του.

Άρτος και θεάματα αλλά προέκυψε η Evergrande

Η αγορά της Ίντερ από την Suning δεν προέκυψε ξαφνικά, αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ένας ένθερμος υποστηρικτής του ποδοσφαίρου, σχεδίαζε τότε να χτίσει μια αθλητική βιομηχανία αξίας 5 τρισεκατομμυρίων γουάν (760 δισ.) μέχρι το 2025.

Τα πρώτα χρόνια, τουλάχιστον στο γήπεδο, η «βασιλεία» της Suning ήταν επιτυχημένη. Η Ίντερ κέρδισε δύο φορές το πρωτάθλημα και έφτασε στον τελικό του Champions League. Πέρα από αυτό, ο σύλλογος ήταν ένα χάος, κυρίως λόγω των προβλημάτων που σωρεύονταν πίσω στην Κίνα.

Μέχρι το 2021, η Suning.com, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας στον χώρο των συσκευών, των ηλεκτρικών ειδών και άλλων καταναλωτικών ειδών, βρισκόταν σε οικονομικό κίνδυνο, αφού επένδυσε στον όμιλο Evergrande, τον πιο υπερχρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο. Μια ομάδα επενδυτών, υπό την ηγεσία της επιτροπής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της πολιτείας Nanjing και της επαρχιακής κυβέρνησης Jiangsu, ανέλαβε μερίδιο στην δοκιμαζόμενη εταιρεία, ενώ ο Zhang έχασε τον έλεγχο της δικής του εταιρείας.

H Suning υπήρξε μεγάλος χορηγός της Ίντερ, με έσοδα 260 εκατομμυρίων ευρώ από κινεζικές οντότητες — που ισοδυναμούν με το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων — μεταξύ 2017 και 2019 από περιφερειακές χορηγικές συμφωνίες. Αλλά όταν η Suning αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, τα χρήματα σταμάτησαν να ρέουν προς στο Μιλάνο. Μετά την πανδημία, ο σύλλογος αδυνατούσε να πληρώνει ακόμη και τους μισθούς των παικτών.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023, η Ίντερ σημείωσε καθαρή ζημιά 85 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 140 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο έτος. Μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, μια έξυπνη πολιτική μεταγραφών και νέα χορηγικά συμβόλαια με την Paramount+ και το eBay βοήθησαν στη μείωση των απωλειών. Ωστόσο, οι ζημίες της Ίντερ υπό την ιδιοκτησία της Suning ξεπέρασαν τα 650 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Τότε ξεκίνησαν οι πολλές απόπειρες πώλησης της ομάδας, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται αγοραστές. H BC Partners είχε ήδη αποχωρήσει από μια συμφωνία μετά από αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των πληρωμών για τις κινεζικές χορηγίες.

Το net worth του Zhang Jindong, ήταν περίπου 6 δισ. δολάρια όταν αγόρασε την Ίντερ το 2016. Η εξαγορά από την Oaktree έχει αφανίσει την περιουσία του Zhang, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

«Πριν από οκτώ χρόνια, όταν ένας νεαρός άνδρας, που ήταν 24 ετών, μπήκε πρώτη φορά στο Σαν Σίρο για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν είχε απολύτως καμία ιδέα τι τον περίμενε», είπε ο Steven σε μια ανάρτηση στο Instagram το περασμένο Σαββατοκύριακο, ευχαριστώντας το προσωπικό και τους οπαδούς. «Μετά από σημαντικές επενδύσεις και αμέτρητες ώρες δουλειάς, η Ίντερ έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο και νικηφόρο κλαμπ στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών

Παρά την καταστροφική οικονομική ιδιοκτησία της Suning, η Ίντερ έχει αυξηθεί σε αποτίμηση, λόγω της απόδοσής της εντός γηπέδου αλλά και της ευρύτερης παγκόσμιας άνθησης των αθλητικών assets.

Η εταιρική αξία της Ίντερ κυμαίνεται μεταξύ 1,36 και 1,49 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Andrea Sartori, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας δεδομένων Football Benchmark. Από τότε που η εταιρεία του άρχισε να παρακολουθεί τις αποτιμήσεις ποδοσφαιρικών συλλόγων το 2016, η αξία της Ίντερ έχει αυξηθεί περισσότερο από 200%, με μόνο τις Τότεναμ και Παρί Σεν Ζερμέν να τις ξεπερνούν. «Η Oaktree έκλεισε μια καλή συμφωνία επειδή ανέλαβε τον έλεγχο ενός συλλόγου που αξίζει πολύ περισσότερο από τις υποχρεώσεις του», σύμφωνα με τον Sartori.

Οι προκλήσεις της Oaktree θα είναι να επιτύχει οικονομική βιωσιμότητα χωρίς να χάσει στο γήπεδο και να βρει έναν τελικό αγοραστή για τον σύλλογο.

«Είμαστε περήφανοι που η χρηματοδότησή μας βοήθησε να στηρίξουμε τις επιτυχίες του συλλόγου τα τελευταία τρία χρόνια και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με την τρέχουσα ομάδα διοίκησης για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του ιστορικού δεύτερου πρωταθλήματος», ανακοίνωσε στις 28 Μαίου η Oaktree στο site της Ίντερ , εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες που διαχειρίζεται 192 δισ. δολάρια και έχει μακρά ιστορία στις αθλητικές επενδύσεις, που διαθέτει μειοψηφικό πακέτο στους Memphis Grizzlies του NBA και διατηρεί τον έλεγχο της Swansea City, ομάδας ποδοσφαίρου της Ουαλίας.

«Για αυτόν τον λόγο, επικεντρωνόμαστε στη διασφάλιση της λειτουργικής και οικονομικής σταθερότητας για να βοηθήσουμε στην επίτευξη σταθερής επιτυχίας στον σύλλογο εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου» προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι αμερικανοί επενδυτές ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ξεκινώντας αναμφισβήτητα με την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005 από την οικογένεια Γκλέιζερ για σχεδόν 1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Την εδώ και πάνω από μία δεκαετία αμερικανική ιδιοκτησία της ιστορικής αγγλικής ομάδας, την έχουν περιγράψει ως «πλούσια άτομα που διαθέτουν αρκετά χρήματα να χάσουν ενώ το "παίζουν" ιδιοκτήτες ομάδας". Ο δισεκατομμυριούχος Ράντι Λέρνερ - τότε ιδιοκτήτης των Κλίβελαντ Μπράουνς - αγόρασε την Άστον Βίλα για περίπου 110 εκατ. δολάρια το 2006, πουλώντας την για 90 εκατομμύρια δολάρια μια δεκαετία αργότερα και ξοδεύοντας περίπου 400 εκατ. δολάρια στην πορεία.

Τα τελευταία χρόνια, επενδυτικά κεφάλαια άρχισαν όχι μόνο να αγοράζουν μερίδια σε ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και να δανείζουν μεγάλα ποσά σε ιδιοκτήτες. Η Μπαρτσελόνα δανείστηκε 1,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και τράπεζες για να χρηματοδοτήσει τη δική της ανακαίνιση σταδίου, ενώ η Τσέλσι συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. λιρών από την παγκόσμια πιστωτική μονάδα Ares Management Corp. Carlyle Group με έδρα το Λος Άντζελες.

Ιστορικά, οι δανειστές έχουν απομακρυνθεί από το ποδόσφαιρο λόγω ζητημάτων κερδοφορίας. Αλλά με τις εταιρείες ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου να αγοράζουν όλο και περισσότερο μερίδια σε συλλόγους ή τους ιδιοκτήτες, τα πιστωτικά κεφάλαια εξετάζουν πιο ενεργά τη χρηματοδότηση των εξαγορών. Υπάρχει και κάτι ακόμα που προσελκύει του δανειστές. Η συμφωνία για το δάνειο μπορεί να είναι έσοδα από τα μέσα ενημέρωσης ή ο ίδιος ο σύλλογος.

Η Elliott Management Corp., η επενδυτική εταιρεία που διευθύνεται από τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ, ανέλαβε τον έλεγχο της Μίλαν το 2018, αφού ο Κινέζος ιδιοκτήτης του συλλόγου αθέτησε τις υποχρεώσεις του για χρέη 303 εκατομμυρίων ευρώ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Elliott πούλησε το κλαμπ στο αμερικανικό fund RedBird Capital Partners για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια...

Φώτο: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γιουβέντους είναι «Μεγάλη Κυρία» και στα social media

Γκολ και στα «ερυθρόλευκα» ταμεία - Τα έσοδα του Ολυμπιακού από την Ευρώπη

«Πράσινος» θρίαμβος: Με... ολόχρυση κλωστή το 7ο αστέρι του Παναθηναϊκού

gazzetta
gazzetta reader insider insider