Γκολ και στα «ερυθρόλευκα» ταμεία - Τα έσοδα του Ολυμπιακού από την Ευρώπη

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκολ και στα «ερυθρόλευκα» ταμεία - Τα έσοδα του Ολυμπιακού από την Ευρώπη
Περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ στον «ερυθρόλευκο»... κουμπαρά - Η αναλυτική κατανομή των εσόδων του Ολυμπιακού μετά το ευρωπαϊκό του θαύμα.

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς κατέκτησε το Europa Conference League με λυτρωτή τον πρώτο σκόρερ του σε Ελλάδα και Ευρώπη, Αγιούμπ Ελ Κααμπί με κεφαλιά στη δεύτερη παράταση του ματς - θρίλερ με την Φιορεντίνα, ενώ το ιστορικό του επίτευγμα, συνεπάγεται και σημαντικά έσοδα για τον σύλλογο.

Στο 116ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ιμπόρα με αυτοθυσία πήρε την μπάλα, ο Έσε έκανε τη σέντρα στην περιοχή, ο Ελ Κααμπί μπήκε στη φάση με το κεφάλι και νίκησε τον πορτιέρε της Φιορεντίνα, Πιέτρο Τερατσάνο, ενώ ο 44χρονος Πορτογάλος ρέφερι, Αρτούρ Σοάρες Ντίας προσέφυγε στο VAR και τελικά μέτρησε το γκολ του Μαροκινού που έβαλε «φωτιά» στους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους που έκαναν «Καραϊσκάκης» την OPAP Arena.

Η «μαγική» κεφαλιά του Ελ Κααμπί χάρισε στον «Θρύλο» τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Ιστορίας του και πρώτο ελληνικής ομάδας στην Ιστορία των διοργανώσεων της UEFA. Πλέον, ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκό τρόπαιο σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο!

Σε έναν τελικό για πολύ γερά νεύρα, οι Πειραιώτες βρήκαν τον τρόπο να σκοράρουν στην παράταση και να κάνουν δικό τους το Europa Conference League, ενώ ο Κάρμο έκανε μία απίθανη επέμβαση στο 120' σε κοντινό πλασέ του Ικονέ.

Ρεκόρ και οφέλη

Μάλιστα, οι ερυθρόλευκοι έγιναν η τρίτη ομάδα που κατακτά το τρόπαιο της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA, μετά τη Ρόμα (2022) και τη Γουέστ Χαμ (2023). Από την πλευρά τους οι «Βιόλα» ηττήθηκαν σε δεύτερο διαδοχικό τελικό του Europa Conference League καθώς δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στους παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, προκαλώντας τρέλα και παράνοια στον... φλεγόμενο Πειραιά!

Παράλληλα, η νίκη της ομάδας του Βαγγέλη Μαρινάκη επί της Φιορεντίνα «χαρίζει» και πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο στην Ελλάδα από τη σεζόν 2025 - 2026. Συγκεκριμένα, έχουμε δεύτερο εισιτήριο στα προκριματικά του Champions League, καθώς ο ΟΣΦΠ ανέβασε την χώρα μας στη 15η θέση της κατάταξης της UEFA. Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονταν νίκη στο 90λεπτο ή στην παράταση του τελικού για να προσθέσουν 0,400 βαθμούς στη συγκομιδή της Ελλάδας, η οποία προσπέρασε τη Δανία με αποτέλεσμα να διαθέτει πέντε ευρωπαϊκά «χαρτάκια» από τη σεζόν 2025-2026.

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός πήρε το απευθείας εισιτήριο στο League Stage του επόμενου Europa League και θα ξεκινήσει τα ευρωπαϊκά του ματς στα τέλη Σεπτεμβρίου, απολαμβάνοντας ένα... ήρεμο καλοκαίρι χωρίς προκριματικούς αγώνες μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 30χρονος στράικερ έφτασε τα 11 γκολ στο Conference League και έσπασε το ρεκόρ που κατείχαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο (2017), Καρίμ Μπενζεμά (2022) και Ραδαμέλ Φαλκάο (2011) όντας ο παίκτης με τα περισσότερα τέρματα σε νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ έτσι μπήκε στο πάνθεον των θρύλων του Ολυμπιακού!

Περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ στον «ερυθρόλευκο»... κουμπαρά

Βεβαίως, ο ιστορικός θρίαμβος εισφέρει και σημαντικές χρηματικές απολαβές για την ομάδα του Πειραιά, καθώς μόνο από τον σημερινό αγώνα έχει «κλειδώσει» στον... κορβανά της 5 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα, το σύνολο των εσόδων από το «θρυλικό» ταξίδι στην Ευρώπη για τα «ερυθρόλευκα» ταμεία, ξεπερνούν τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προαναφέραμε οι Πειραιώτες εισέπραξαν 5 εκατ. ευρώ από την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κούπας στον τελικό του Europa Conference League ενώ με την παρουσία του στην φάση των «4», πρόσθεσε επιπλέον 2 εκατ. ευρώ. Ακόμη, με την πρόκρισή του στα προημιτελικά ενίσχυσε τον «κουμπαρά» με 1 εκατ. ευρώ, στα οποία αθροίστηκαν άλλα 600.000 ευρώ από τη συμμετοχή στους «16» μαζί με άλλα 300.000 ευρώ από τα playoffs.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε το μπόνους κατάταξης για το Europa Conference League που υπολογίζεται στα 3,432 εκατ. ευρώ (26 x 132.000 ευρώ) και το Market Pool, που παραμένει άγνωστο, αλλά σύμφωνα με προσεγγίσεις ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο «Θρύλος» ξεκίνησε το ευρωπαϊκό του ταξίδι, συμμετέχοντας στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου εξασφάλισε 100.000 ευρώ.

Για τη συμμετοχή της στους Ομίλους της ίδιας διοργάνωσης, αμείφθηκε με 3,4 εκατ. ευρώ, πάνω στα οποία «στρογγυλοκάθισαν» επιπρόσθετα 263.000 ευρώ λόγω της βαθμολογίας των «ερυθρολεύκων» στην κατάταξη της UEFA. Ακολούθως, τα αποτελέσματα και η απόδοσή τους (2 νίκες και μία ισοπαλία), μεταφράστηκαν σε έξτρα 1,47 εκατ. ευρώ (630.000 ευρώ + 630.000 ευρώ + 210.000 ευρώ).

Φυσικά, στα προαναφερθέντα νούμερα δεν προσμετρώνται τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την μετάδοση των αγώνων, όπου σύμφωνα με την UEFA διαμοιράζονται στους συλλόγους 23,5 εκατ. ευρώ και φυσικά ούτε οι εισπράξεις από την πώληση εισιτηρίων, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία από το sold out.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινος» θρίαμβος: Με... ολόχρυση κλωστή το 7ο αστέρι του Παναθηναϊκού

Υποκλίθηκε στο μεγαλείο της νίκης του Παναθηναϊκού η πολιτική ηγεσία της χώρας

Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης: Η «ένεση» στον... κουμπαρά του νέου πρωταθλητή Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider