Την πεποίθησή τους πως η παγκόσμια στροφή σε επενδύσεις ESG, νομοτελειακά θα οδηγήσει στην δημιουργία «φούσκας» εκφράζουν κορυφαίοι παράγοντες του διεθνούς επιχειρηματικού και εταιρικού στερεώματος, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται προς την κατεύθυνση των «βιώσιμων» επενδύσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομίας, Τιμ Άνταμς, ο οποίος μιλώντας στο Sustainable Future Forum που διοργανώθηκε από δίκτυο CNBC, τόνισε πως η στροφή προς τις επενδύσεις ESG, μοιραία θα οδηγήσει στην δημιουργία «φούσκας», καθώς τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία τιμολογούνται σημαντικά πιο πάνω από την πραγματική τους αξία.
«Οι φούσκες θα υπάρχουν πάντα κι όποιος πιστεύει το αντίθετο είναι τουλάχιστον αφελής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άνταμς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως σε «κάθε περίοδο τεχνολογικών ή οικονομικών μετασχηματισμών, ευνοείται η δημιουργία "φούσκας"», ενώ έφερε ως παράδειγμα την αγορά των crypto και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από εκείνη.
«Το είδαμε να συμβαίνει με την "φούσκα" του dot.com στις αρχές του 2000, όταν οι αδύναμες επιχειρήσεις έδωσαν την θέση τους σε νέες που αναπτύχθηκαν ταχύτατα», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Institute of International Finance, υπογραμμίζοντας πως όσο υπάρχουν τόσο μεγάλα κεφάλαια και τόσο λίγες ευκαιρίες, η δημιουργία μίας «φούσκας» γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση της Φιόνα Φρικ, επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης asset Unigestion, η οποία τόνισε πως όσοι σκοπεύουν να επενδύσουν στην «πράσινη οικονομία», θα πρέπει να στοχεύσουν σε μικρότερους «παίκτες» της αγοράς και όχι σε αυτά που κάνουν τον μεγαλύτερο θόρυβο.
«Ενδεχομένως, κάποιος που θέλει να επενδύσει, θα πρέπει να διευρύνει το φάσμα των στόχων του και να μην στραφεί κατευθείαν στις 10-20 ισχυρότερες εταιρείες που επενδύουν στην αγορά του ESG», τόνισε στο ίδιο πάνελ η Φρικ, σημειώνοντας πως «οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί πως η αγορά όπως είναι σήμερα, δεν θα μοιάζει σε τίποτα με αυτό που θα δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».
«Η ομορφιά των ESG επενδύσεων έγκειται στο γεγονός πως οι αναταραχές που θα δημιουργηθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα θα αφορούν όλους τους κλάδους, με διαφορετικές όμως επιπτώσεις σε κάθε έναν από αυτούς», κατέληξε η CEO της Unigestion.